Påsk på Malta

Påsken är som bekant den viktigaste högtiden inom den katolska kyrkan. Det är tydligt på Malta. Alla affärer är stängda på långfredagen och påskdagen, och det är mycket kyrkliga aktiviteter under hela helgen.

Stilla veckan inleddes i Sliema i lördags med en parad genom gatorna som illustrerade Jesu lidande under påskhelgen (finns det ett svenskt ord eller begrepp för Passion of Christ?). Idag, skärtorsdagen är det ”Seven Visits” när man besöker sju kyrkor.

Långfredagen är nedstämd, och många kyrkor har tagit bort sina ordinarie utsmyckningar den här dagen. I många städer och församlingar håller man dagen i åminnelse genom en högtidlig, tyst, procession genom staden med statyer i människostorlek som visar Jesu lidande på korset och andra scener ur Jesu lidande.

På söndagen, påskdagen, ändras stämningen helt. Då är det en glädjens dag och man firar Jesu uppståndelse genom att ringa i kyrkklockorna och i processionerna med den uppståndne Jesus ingår även marschband som spelar glada stycken. I slutet av processionen bereder åskådarna en väg för de som bär statyerna och dessa springer tillbaka till kyrkan för att föra dit den uppståndne Jesus.

På påskdagen är det Maltesisk tradition att äta Figolla, som är en kaka med mandelfyllning i form av en kanin, fisk, hjärta eller ett lamm. I vissa församlingar välsignar prästerna barnens Figolli (plural av Figolla) på påskdagens morgon, och då kan man se barnen stå utanför kyrkan och vänta.

Vi fick en Figolla av vår snälla maltesiska granne häromdagen. Det var väldigt sött, med dels en söt och ganska tung kaka och dels glasyren, konstaterade vi.

Traditionell maltesisk Figolla, i form av ett flygplan. Notera chokladägget i mitten.

I affären hittade vi också i veckan ett bröd som såg roligt ut. Vi köpte det och gick hem och slog upp vad det var. Qagħaq ta’l-appostli heter det, och det betyder apostelns krans. Det är ett vitt, mjukt bröd med sesamfrön och rostade mandlar på. Traditionellt finns det bara att köpa på skärtorsdagen och långfredagen.

Påskbröd.

Ett svar på ”Påsk på Malta”

  1. Nils o Ann Moberg skriver:

    Hej
    Här har vi kunnat köpa den Italienska varianten Colomba di Pasqua. Den var inte så söt men smakade riktigt bra.
    Vi önskar er en riktigt glad påsk

Kommentarer är stängda.