Boktips: The Little Friend

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

The little friend av Donna Tartt är en av de där böckerna jag inte har gjort mig av med, trots diverse flyttar. Jag köpte den när den kom som pocket, efter att ha läst hennes debutroman Den hemliga historien. Jag minns dock inget av någon av de två, så när jag behövde packa litteratur inför semester och flytt så fick The little friend följa med. Och nu, när jag har läst om den, så är jag lite kluven.

Harriet var bara en bäbis när hennes storebror hittades död i familjens trädgård. Boken utspelar sig när Harriet är 12 år, och den handlar främst om hur hon tänker kring broderns död, och vem som kan tänkas ligga bakom. Som en parallellhistoria får vi veta mer om familjen, och om hur den fungerar, eller i de flesta fall, inte fungerar.

The little friend.

The little friend är en relationsroman, familjekrönika, deckarhistoria och nutidshistoria i en och samma bok. Vi följer Harriet, i en av de vita och förmögna familjerna. Hennes familj hålls samman av Ida, det svarta hembiträdet som har jobbat hos dem sedan Harriet var liten. Vi får också följa ett par av de vita fattiga familjerna i samma stad i den amerikanska södern. Kanske är det ett ålderstecken, eller så är det bara att jag är svensk som får mig att reagera på den tydliga uppdelningen av svarta och vita även om ingen direkt värdering läggs i den.

Beskrivningen av den amerikanska södern, sedd ur det rika vita perspektivet, känns väldigt… korrekt? Eller, vad vet jag egentligen, men det känns ändå som om det är ett rimligt sätt att tro att det fungerar, med storfamiljer och hur man umgås med släktingar. Och såklart, hur man delar upp människor efter deras hudfärg och hur mycket pengar de har.

Min största upplevelse av The little friend är att det är en väldigt litterär bok. Med det menar jag att den är skriven på ett språk som är bildat, och att den säkert är full med referenser till klassiska verk om man analyserar den med de glasögonen. Jag är säker på att den här romanen används i litteraturundervisning på universitetsnivå. Den tog lång tid för mig att läsa, och jag tyckte att den var svår att riktigt komma in i. Kanske beror det på att jag har läst mycket enkel chic-lit den senaste tiden, eller så kanske det har med boken själv att göra. Oavsett vilket så kändes det som om det var en viktig bok för mig att läsa.

Jag uppskattar The little friend, men jag kan ärligt talat inte förstå vad som har fått mig att behålla den genom flera flyttar. Med det sagt är jag nyfiken på att läsa om Den hemliga historien, och även att läsa Donna Tartts tredje bok the Goldfinch.

Köp boken hos Bokus (pocket).
Köp boken hos Amazon.se (svensk pocket).