Boktips: Snow Crash

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

För några år sedan tipsade en av mina vänner mig om Neal Stephenson. Jag började med att läsa Cryptonomicon, och som många andra gillade jag den. Så jag fortsatte läsa böcker av Mr Stephenson. Den här gången har turen kommit till Snow Crash.

Snow Crash utspelar sig i en framtid där samhället har splittrats upp i många mindre beståndsdelar med sina egna lagar och förordningar. Samtidigt har internet utvecklats till vad som kallas the Metaverse. Metaverse är en virtuell värld i 3D. Huvudpersonen i Snow Crash heter mycket lämpligt Hiro Protagonist, och är hacker och pizzabud. Dessutom är han väldigt duktig på att använda sina två japanska svärd. Hiro hamnar i en besvärlig situation, och får oväntat hjälp av ett skateboardbud, YT. YT och Hiro bestämmer sig för att jobba tillsammans med att leta fram information som de kan få betalt för.

Snow Crash.

I Metaverse blir Hiro vittne till när en av hans vänner, tillika en mycket kompetent hacker, testar en ny drog/virus, Snow Crash. Det visar sig att datorviruset påverkar hackern även utanför Metaverse, och plötsligt befinner sig Hiro och YT mitt i jakten på den som står bakom Snow Crash för att förhindra att det sprids till hela världens hackers. Jakten sker både i verkligheten och i Metaverse, och de stöter förstås på massor av hinder från alla möjliga håll och kanter. En del hjälp får de också, ibland från oväntat håll.

Jag hade lite svårt att komma in i Snow Crash. De första 70 sidorna eller så kändes spretiga och ganska ointressanta, med mycket beskrivningar av världen i framtiden. Men sen, ganska plötsligt, slog det bara till och blev väldigt spännande. Jag gillar upplägget med bakgrunden till viruset, och tycker att berättelsen håller ihop snyggt på flera sätt. Och en bok om ett virus är ju passande, just för tillfället.

Köp boken hos Bokus (pocket).
Köp boken hos Amazon.se (pocket).