Baka muffins

Ettan har ju bakat själv flera gånger, och han verkar tycka det är roligt. Nu senast blev det muffins med glasyr. Han fick välja smak på både muffins och glasyr/frosting, och jag hävdade att jag skulle kunna hjälpa honom att se till att det blev gott ihop. Efter lite funderande fastnade han för chokladmuffins med skogsbärsfrosting.

Den stora utmaningen med den här bakningen var att han skulle halvera receptet. Själva matten var inte det svåra, utan att komma ihåg hela tiden att bara ta hälften. Jag brukar låta honom baka själv, så när jag hade sett till att han hade allt han behövde gick jag ut och hängde tvätt en stund.

Stor koncentration.

Ettan börjar bli en riktig hejare på att läsa recept och baka nu. Vi brukar baka ur A Piece of Cake av Leila Lindholm, och där är det ofta ett grundrecept och flera variationer så man behöver läsa på flera ställen, både ingredienser och hur man ska göra. Men nu när han har övat några gånger är det inga problem, det heller. När Fredrik kom förbi en sväng mellan lite olika röjningsprojekt på andra ställen i huset undrade han varför ingen var arg eller skrek, och hävdade att vi hade gjort fel. Men nej, det blev inga utbrott eller bråk alls.

Och muffinsen blev riktigt bra. Vi använde det här receptet, fast med mjölk istället för gräddfil. Och utan både citron och Polly. Med ett halvt recept blev det 6 muffins, och det är ju perfekt för vår familj.

Muffins på svalning.

Efter den obligatoriska diskningen var det dags för frostingen. Här fick jag tydligen hybris, för det gick inte alls att få blandningen av florsocker och färskost att bli stel nog för att spritsa när vi hade tillsatt passerade skogsbär. Nästa gång ska jag nog försöka med smör i också, det kanske hjälper. Och lite mindre passerade bär. Fast som glasyr fungerade frostingen finfint, och smaken var det verkligen inget fel på.

Mycket nöjd bagare med mycket goda muffins. Tvåans var redan halväten så den fick inte vara med på bild.

Om muffins funkar med lågkolhydratkost? Well… Klart man måste äta när barnen bakar! Det var väldigt gott. Både Ettan och Tvåan klämde glatt i sig två var, medan jag och Fredrik fick varsin.