Vår i trädgården

Det märks, inte bara på soffor och utemiddagar, utan även på växtligheten att våren verkligen är här och att vi tågar mot sommaren i full fart.

Mimosan blommar, så den nedre trädgården är full av gulbolliga träd.

Blommande mimosa. Den ser lite ut som fyrverkerier mot himlen när det börjar kvällas.

I pergolan börjar blåregnet blomma.

Blåregn. Jag är glad att det inte är Gullregn.

Vinstockarna börjar få löv och jag drömmer redan om höstens druvor.

En av tre vinstockar. Det här är den minsta, som ger gröna druvor. De andra två ger lila.

Citronträdet (ett av dem) har fått massor med blommor, så vi kommer få massor med frukt nästa gång. Citrusträden här blommar och ger frukt någorlunda kontinuerligt, så det är svårt att säga ”nästa säsong” eller ”nästa år”.

Massor med vit-lila knoppande blommor på väg att slå ut.

Granatäppleträdet grönskar, och i år har jag köpt gödsel och tänker hålla koll på pollineringen. Förra året blev det ingen frukt, trots massor med blommor, men i år ska jag försöka få till frukt också. Eventuellt får jag handpollinera dem. Men gödsel och ordentligt med vatten kanske räcker?

Granatäppleträdet.

Men kanske det bästa ändå, att gå ut på morgonen för att slänga kaffesumpen i rabatterna och känna jasmindoften leta sig in i näsan. Nu är den som bäst, när det bara är några få blommor som har kommit. När den blommar för fullt tycker jag det kan bli för mycket, och kan inte bestämma mig för om det luktar gott eller äckligt.

Jasmine, blommor och knoppar.

Eller för all del, att ligga i den nya utesoffan och vifta på tårna mot den soliga blå himlen.

Inte fy skam, trots att det inte är ett Medelhav i bakgrunden.