Mina standardbröd

Jag bakar det mesta av vårt bröd. Och eftersom jag lever ihop med åtminstone två smörgåsnissar (eventuellt också en tredje, men det har inte riktigt visat sig fullt ut än) så bakar jag ganska ofta, ungefär varannan dag. Jag har två standardrecept, båda baserade på ett recept från pain de Martin, men lite omgjorda för att passa oss.

Färdiggräddat bröd med mycket skorpa.

Ljust bröd, 1 st
Fördeg:

 • 120g vetemjöl
 • 100g vatten, varmt
 • 25-30g vetesurdeg

Deg:

 • Fördegen
 • 390g vetemjöl
 • 10g salt
 • 250g vatten, varmt

Lite grövre bröd, 1 st
Fördeg:

 • 120g vetemjöl
 • 100g vatten, varmt
 • 25-30g rågsurdeg

Deg:

 • 90g rågmjöl
 • 300g vetemjöl
 • 10g salt
 • 250g vatten, varmt
 • Eventuellt tillsatser: 15g linfrön, eller ungefär 1dl hasselnötter & 75g torkade aprikoser, eller 1,5dl valnötter

Börja med att röra ihop fördegen. Låt den jäsa på ett varmt ställe i 6-8 timmar. Jag brukar göra fördegen på morgonen, vid 6-tiden, och låta den stå till eftermiddagen.

När du är nöjd med fördegens jäsning, så blandar du ihop resterande ingredienser med fördegen. Det här steget gjorde jag vid 16-tiden när jag jobbade på kontor, och nu gör jag det vid 13 eller 14-tiden. Ställ på ett varmt ställe, och låt jäsa i 3-5 timmar till. Drag i degen när du kommer ihåg det.

När degen har jäst till kanske dubbel storlek sätter du igång ugnen på maxtemperatur, med en plåt inne. Drag en gång i degen. När ugnen har blivit varm välter du upp degen på ett mjölat bakbord, viker den till en snygg form, lägger den på ett bakplåtspapper, och skjutsar in den i ugnen på den varma plåten. Spraya lite vatten in i den varma ugnen.

Baka av brödet i 15 minuter på maxvärme, sänk därefter värmen till ungefär 200 grader, och låt stå ytterligare 35 minuter.

Ugnstemperaturer och tider beror av just din ugn, så ta mina mått och tider som ett riktmärke och anpassa efter dina förhållanden.

Bröd som har delvis förädlats.