Vi går på café: Partit Laburista

Eller ja, café och café… Mer som en bar. Men i alla fall. Partit Laburista är alltså Labour Party Malta, det vill säga socialistpartet här på ön (det andra partiet heter Partit Nazzjonalista och är konservativt). Båda partierna har lokala ”klubbar” som alltså är barer, med skyltar utanför som meddelar att ”Tourists welcome”. Partit Laburistas pub i Sliema ligger mitt i solen på triq Ix-Xatt (the Strand) och har en balkong ut mot vattnet. Kombinationen balkong+solsken lockar kanske mer än politiken, även om det för en svensk är lite oväntat, knasigt och något förbjudet lockande med partipubar.

Vi har kollat på balkongen flera gånger, och en dag i mitten av januari när solen sken vid lunchtid så bestämde vi oss för att det var dags. Balkongen skulle testas!

Det hela började med en lång och smal trappa som knappt tillät F att bära upp vagnen. Efter lite trixande gick det dock vägen och i salen steg vi in (läses alltså till tonerna av Fritiof och Carmencita). Efter att ha frågat om det serverades mat och fått ett jakande svar bad vi om menyn. ”Sandwich” var svaret på det. När vi undrade över detaljer som till exempel pålägg och sådant ovidkommande berättade barägaren att det fanns toast, ost och skinka. Man kunde också få toasten utan själva rostningen. Ah, well, det var ju ändå balkongen vi ville åt, och de serverade vin på glas. Vi beställde och intog balkongen.

Jag och Tvåan i solen på balkongen.

Vinglasen kom på bordet nästan genast, och sandwicharna dröjde inte så mycket längre de heller. När vi smakade konstaterade vi att det bara var brödet som hade rostats, inte påläggen. Men det smakade finfint med en lunch i solen med ett glas vitt till.

Sosse-sandwich. Rostat bröd med ost och skinka.

Det visade sig också att det var en billig lunch. Vinet kostade €2.50, och sandwicharna €2. Barägaren var trevlig, och pratade gärna med oss, och vinet var gott. Vi kommer att komma tillbaka.