Lördagsgodis på Malta

På lördagarna får man äta godis, det vet alla som har (eller har varit) barn. I den här familjen är det något slags tradition att man får köpa sitt lördagsgodis på lördagarna. Sedan vi flyttade till Malta har det inneburit att vi har fått gå till affären redan klockan åtta på lördagsmorgonen vissa veckor.

Efter att ha umgåtts med det maltesiska godisutbudet i sådär 9 månader har vissa favoriter utkristalliserat sig för mig och resten av familjen. Men innan vi går in på dem så låt mig konstatera några saker.

  • Det är stor skillnad på maltesiskt och svenskt godis, framför allt när det gäller gelegodis. Medan svenska tillverkare satsar på naturliga ingredienser och försöker dra ner på socker och färgämnen verkar de maltesiska (eller europeiska, jag vet inte riktigt var allt godis tillverkas) inte alls bry sig om det. Här är det istället färgglatt och sött som gäller.
  • Gelegodis håller sig färskt och mjukt länge på Malta, eftersom det är så fuktigt inomhus.
  • Jag trodde att jag skulle sakna salt godis och Gott&Blandat, eftersom det inte finns på Malta (eller i Europa utanför Sverige och Finland), men så har det inte blivit.
  • Skumtomtar passade jag på att äta när vi hälsade på i Sverige över jul, och då köpte jag också en låda Aladdin som fick följa med hem.

Så, vad har vi för favoritgodis på Malta, då? Jag samlade dem på bild här nedanför (och alltså fick vi en ovanligt stor mängd lördagsgodis den här veckan, hehe).

Lördagens skörd.
  • Cadbury Dairy Milk Caramel. Smakar som svensk Center, fast med lite rökigare ton på kolan.
  • Maltesers (duh!). Har inget med Malta att göra, utan har fått sitt namn från innanmätet som är fluffigt och frasigt malt- och mjölkskum. Ytterhöljet är mjölkchoklad. F är inte så förtjust men jag gillar dem massor.
  • Cadbury Dairy Milk Wholenut. Läskigt god choklad som jag nästan inte kan sluta äta av när den finns hemma. F gillar den också, som tur är.
  • Maynards Bassets Winegums. Det här är alltså inte Bassets vingummi som man kan hitta i Sverige, utan en annan tillverkares variant. Den är acceptabel om man är ute efter gelegodis och inte vill ha barnvarianterna. Idag hittade vi även en tangy variant, som hade surt utanpå.
  • F vill lägga till persiko-gelegodisar också. Han kan gå hela vägen till Tigné Point (vilket tar säkert 20 minuter med 6-åring och vagn) för att köpa dem när andan faller på. Fast idag fanns det bara Apfelringe (som minsann innehåller vitaminer, se där!).
  • Ettans favorit för tillfället är chamallows.

Och nej, vi åt inte upp allt idag.