Boktips: 1793

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

I ett av de senaste bokpaketen från Sverige fanns 1793 av Niklas Natt och Dag, som jag egentligen inte hade önskat mig. Däremot så frågade avsändaren av paketet specifikt om jag inte ville läsa den, så visst, jag tackade ja.

Det visade sig vara ett bra beslut, och jag är glad att jag fick frågan. För 1793 är verkligen en stor bok. Jag kan dessutom tänka mig att för någon som kan sitt Stockholm, vilket jag alltså inte kan, lyfts den en nivå till genom de ingående miljöskildringarna. Den vann titeln Årets Bok 2018, och det var välförtjänt.

Hela berättelsen i 1793 utgår från ett stympat lik som hittas i vattnet. En udda duo inom polisen börjar utreda fallet – vem är liket, varför har det stympats och av vem? Efterforskningarna leder de båda utredarna genom horhus, ordenssällskap och oräkneliga nätter på diverse krogar. Ja, och så genom hela Stockholm anno 1793, förstås.

1793.

1793 är upplagd i flera delar, där var och en är en del av helheten. De är skickligt gjorda, där man inte redan från början förstår sambandet med huvudhistorien utan det utvecklar sig efter hand. Det var inte bara en gång jag nästan tänkte ”Aha!”.

Delen om spinnhuset var nog den jag tyckte var otäckast. Maktmissbruket som visas och den krypande stressen som Niklas Natt och Dag bygger upp fungerade väldigt bra på mig. Välskrivet och välkomponerat, helt enkelt. Även delen om ynglingarna som lever runt i natten i lånta fjädrar gav mig samma känsla, om än i mindre skala.

Jag gillade verkligen 1793. Den är som sagt snyggt komponerad och välskriven på ett språk som flyter på bra. Karaktärerna känns äkta och innehåller alldeles lagom mycket detaljer för att bli levande. Storyn är spännande och jag gillar att det är flera delar i boken, där alla känns lika viktiga. Det är inte bara en roman om ett hiskeligt mord, utan även ett relationsdrama och en historisk skildring.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (pocket).