Boktips: The Gun Seller

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Jag har inför den stundande flytten plockat fram gamla böcker ur hyllorna. Dels för att slippa köpa mer som ska packas och dels för att det är intressant nog att läsa om dem. The Gun Seller av Hugh Laurie är en sådan. Vänta nu, Hugh Laurie… Wooster? Dr House? Författare? Jajjemän, the very same.

The Gun Seller är Hugh Lauries första, och hittills enda, bok. Den gavs ut redan 1996, men känns trots det fortfarande väldigt aktuell.

The Gun Seller.

Huvudpersonen i The Gun Seller är Thomas Lang. Det är ganska svårt att få grepp om vem han är egentligen. Vi kommer mitt in i handlingen, och får reda på bakgrunden i diverse återblickar samtidigt som berättelsen förs framåt genom nya händelser. Det hela utvecklar sig till att bli ett slags spionroman med flera bottnar.

Det första som slog mig när jag började läsa om The Gun Seller är att det är helt omöjligt att läsa den utan att låta Thomas Lang vara Hugh Laurie. Jag har verkligen sett varenda scen framför mig. Därefter var det, till min stora besvikelse, faktiskt så att jag störde mig på stilen boken är skriven i. På andra ställen beskrivs The Gun Seller som en kombination av John Le Carré och PG Wodehouse, och det kan kanske stämma. Men det direkta tilltalet till läsaren, med putslustigheter och konstateranden, går till överdrift och förtar lite av berättelsen framdrivande. Kommentarerna till läsaren känns ibland för mycket som avbrott i skeendet.

Jag rekommenderar The Gun Seller, trots den lite skaviga stilen. För det är ju ändå Hugh Laurie, och ingen kan vara mer avmätt ironiskt engelsk än han. Eller jo, möjligen Stephen Fry, då. Dessutom är den bärande storyn i The Gun Seller fortfarande aktuell och tänkvärd, så boken håller än.

Köp boken hos Bokus (häftad).
Köp boken hos Amazon.se (pocket).