Boktips: On Beauty

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Första gången jag läste On Beauty av Zadie Smith minns jag att jag blev helt golvad. Dessutom var jag misstänksam mot den, eftersom jag hade försökt ta mig igenom Vita tänder, men misslyckats. Men det här var något helt annat!

Så i projektet läsa om böckerna jag har i bokhyllan hade så turen kommit till On Beauty. Det var spännande att börja igen, just eftersom jag minns känslan av att vara helt fångad av boken. Men såhär i efterhand kan jag ärligt talat inte riktigt förstå vad det var som fick mig på fall så häftigt förra gången. För visst, det är välskrivet, snyggt hopvävt och bra, men den riktiga wow-känslan infinner sig inte.

On Beauty.

On Beauty handlar om Howard Belsey och hans familj. Han är britt, men jobbar som lärare i konsthistoria på ett amerikanskt universitet. Han är gift med Kiki sedan 30 år, och de har tre barn ihop. Vi får följa både Howards liv, Kikis och två av deras barns liv under ett par års tid. Just de här åren visar sig vara livsavgörande för alla fyra, på olika sätt.

Det är svårt att beskriva handlingen utan att avslöja för mycket, men det är väl skildrat och lockar till att vända blad och läsa lite till.

Intressant nog noterar jag att en stor del i sonens liv skildras på ett sätt som antagligen inte skulle gå för sig idag. Kiki är svart, och hennes son mulatt. Han slår sig ihop med ett gäng haitier och det är en hel del rasmotsättningar som målas upp. Även en del av Kikis berättelse är hur hon hanterar att vara svart i en företrädesvis vit värld.

Jag gillade On Beauty den här gången också. Jag har läst mer av Zadie Smith, och jag tycker att hon har en språkbehandling som passar mig. Hennes ämnen är inte alltid klockrena för mig dock, och i On Beauty är det snarare bitarna om familjen och universitetslivet som jag tycker är mest intressanta.

Köp boken hos Bokus (häftad).
Köp boken hos Amazon.se (pocket).