Boktips: Den lilla bokhandeln runt hörnet

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

I sommarens läsfrossa kom jag över Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan. Det här är feelgood av stora mått, trots ett litet format. En perfekt bok att ha i sommarstugan för att fördriva regniga dagar, eller kanske några timmar på stranden.

Nina är bibliotekarie, och samlar på böcker. Hennes bibliotek stängs och hon förlorar sitt jobb. I den nya organisationen känner hon inte att kärleken till böcker får plats, utan istället är det andra kvaliteter som premieras. I den miljön är hon inte så intresserad av fortsätta arbeta , så istället funderar hon på vad hon ska ta sig till. Av en slump hittar hon en annons om en skåpbil, i Skottland.

Den lilla bokhandeln runt hörnet.

Efter lite om och men köper Nina skåpbilen, flyttar till Skottland där hon hyr en lada av en tystlåten men lite vresig bonde och startar bokhandeln Happy Endings i skåpbilen. En av Ninas kompisar från det gamla livet kommer och hälsar på, och givetvis blir det förutom vresiga gubbar på puben även lite kärlek, lite fest och en del fantastisk natur. Kärleken till litteraturen går som en röd tråd genom boken, och det är svårt att inte bli lite smittad av den. Det är också fint att få uppleva känslan av att hitta hem, om än genom Ninas upplevelser.

Jag tyckte att Den lilla bokhandeln runt hörnet var härlig att läsa. Det var lite igenkänning på att börja med ett helt nytt liv – ny plats, nya människor och en ny karriär, även om det kanske var lite rosigare i kanterna än vad min verklighet är. Själva berättelsen var ganska förutsägbar och det kom inga större överraskningar. Men det gjorde inte så mycket, för det var en trivsam berättelse, skriven på ett bra sätt. Kanske inte någon stor litteratur, men ändå välskriven och med personporträtt som gjorde att det var lätt att komma in i historian och känna för människorna. Klart läsvärd!

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).