Vi går på restaurang: Gyros Stavros O Salonikios

Gyros och souvlaki är stapelmat på Cypern. Det är billigt, snabbt och oftast gott. Oftast serveras det i pitabröd, och då finns det två varianter – grekisk som är ett lite mindre bröd som fyllningen läggs på och som sedan rullas ihop, och cypriotisk som är ett stort pitabröd som fyllningen läggs inuti. Ibland får man sås i sitt pitabröd, men inte alltid. Däremot är det oftast sallad eller vitkål, tomat, gurka och pommes frites i brödet.

Häromdagen var vi hungriga och det var lunchdags, så det blev en tripp till en av de närmsta gyros-ställena. Ettan fick välja bland de tillgängliga haken, så vi hamnade på Gyros Stavros O Salinikios. Vi beställde fläskgyros, en grekisk till mig och två cypriotiska till Fredrik och barnen. Gyros är ju snabbmat så det gick fort att exekvera beställningen. Vi fick dessutom välja vad vi ville ha i våra pitabröd från en salladsbuffé. Och det fanns sås, hurra!

Grekisk pita, det vill säga rullat bröd. Notera pommes fritesen.
Cypriotisk pita, med fyllningen i brödet.

Maten var schysst för att vara av snabbmatstyp, och tillbehören goda. Pommes fritesen var förstås ett sorgligt kapitel, men det var inget som förvånade oss. Ettan råkade visst få läsk till maten också, vilket inte alls gjorde honom besviken. Tvåan var mycket nöjd med arrangemanget med en plastgaffel, och krävde hela tiden mer mat. Både på gaffeln och i munnen.

Det bästa med lunchen.
Gött, pappa!

Vi kommer förstås äta gyros igen, och åtminstone Fredrik kommer gå till Stavros fler gånger. Den här gången var han nämligen lite för hungrig och ofokuserad för att komma på att han ville prova ”den röda såsen” istället för tzatziki. Vi andra har inte några direkta invändningar heller, så det kan mycket väl bli fler expeditioner hit.