Boktips: Inifrån

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

När min mamma var här på Cypern och hälsade på oss passade jag på under en av Tvåans sovstunder att börja läsa Inifrån av Anna Kinberg Batra som hon hade med sig som semesterlektyr. När mamma åkte hem fick Inifrån stanna här så jag kunde läsa ut den.

Inifrån är inte några memoarer skriver Anna Kinberg Batra i inledningen. Däremot vill hon gärna berätta sin version av vad som hände under hennes tid som partiledare för moderaterna, och kanske också ge en förklaring till varför vissa beslut fattades. Hon påpekar också att tiden 2015 fram till nu, 2018/2019 är en tid som kommer omnämnas i historieböckerna med till exempel Brexit, Trumps valseger och Transportstyrelseskandalen som några exempel. Det var och är en turbulent tid där mycket förändras och det kan vara svårt att hänga med i svängarna.

Inifrån.

Jag tycker att Inifrån är en läsvärd bok. Läsvärd för alla, oavsett var man står politiskt och absolut inte bara för moderater. Det är intressant att få en bättre inblick i politikens vardagsliv, om man nu kan kalla det så. Hur mycket spel det är, och vikten av att förstå och kunna hantera att varje blick, samtal och ord uppfattas och tolkas av människor både inom och utanför partiet. Hon lyckas verkligen få mig att förstå hur oerhört påpassad hon var under de här åren, och jag blir liksom lite utmattad bara av att läsa om det.

Det blir också väldigt uppenbart att jag och Anna Kinberg Batra är väldigt olika som personer. Kanske skulle vi matcha varandra bra om vi skulle jobba ihop. För det är också en känsla jag får av Inifrån – jag tror att jag skulle tycka om att jobba med henne. Fast inte i en partipolitisk miljö då, förstås.

Inifrån är en ganska personlig bok, men den håller sig samtidigt borta från att bli privat. För visst får vi lära känna Anna Kinberg Batra bättre än vi fick när hon var partiledare, och vi får små glimtar om relationen med hennes man, men fokus ligger såklart på hur hon hanterade jobbet som partiledare, och vilka slutsatser hon drar när hon tittar på beslut och situationer såhär i efterhand.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).