Julkonsert, lussebullar och pepparkakor

I måndags var det dags för julkonsert med Ettans skola. Den hölls på en teater i stan, biljetterna kostade pengar, och det hade införskaffats kostymer till barnen. Ettan var mycket förtegen om det hela också. Och jösses en sån show det var! Barnen spelade upp berättelsen om nötknäpparen, med sånger och danser mellan de olika scenerna. Alla var med på scen, från de små två-tre-åringarna till sjätteklassarna som är 11-12. Alla barnen var väldigt duktiga, och det var oerhört sött med 11-12-åringarna som skulle hjälpa de riktigt små barnen in på rätt ställe på scen och sedan ut när de var klara. ”Herding cats” var ett uttryck som dök upp i huvudet. Föreställning höll på i 2,5 timmar, och det var kanske lite i mesta laget, men det var väldigt välgjort och det låg mycket repetition bakom, det var tydligt. Och både jag och Fredrik konstaterade att vi faktiskt inte kunde själva ramberättelsen.

Stor produktion. Saxofonisten längst till vänster är Ettan.

Som ende svensk på skolan så fick Ettan framföra den svenska julhälsningen.

God jul och gott nytt år.

Resten av veckan har jag mest frusit. Vintern har kommit hit nu, och temperaturen tar sig inte över 20-gradersstrecket. Den här veckan har det dessutom regnat och åskat, så vi har knappt sett en skymt av solen. Precis som på Malta så finns det ingen värme i husen när de inte ligger uppe i bergen, och alltså är det svalt inomhus också. Dessutom har vi haft annat att tänka på än att förbereda med vinterkläder, så de har legat i förrådet fram till idag. Men nu ska det förhoppningsvis bli lite mer uthärdligt, eftersom kläderna har flyttat hit, och solen har vågat sig fram igen.

Tvåan gillar sitt regnskydd.
Apelsinerna mognar nu.

Idag är det den 13 december, och dagen till ära har jag idag både sett på Luciakonserten som började klockan 7, och bakat lussekatter. Och vilka lussekatter det blev…! Hur goda som helst! Kanske, kanske låter jag julstämningen fortsätta med att kolla ikapp på julkalendern ikväll, vem vet.

Lussekatter, innan pensling och ipetande av russin.

Pepparkakor bakade jag ju förra helgen, och i onsdags bakade jag av en plåt till. De blev också fantastiskt goda och försvann snabbt. Jag gjorde halva degen med mandel, och halva utan. Men nu visade det sig att alla barnen äter pepparkakor med mandel, så det var lite onödigt den här gången (eftersom vi inte har några formar att stansa med).

Pepparkakor, med och utan mandel.