Boktips: Svampkungens son

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Ända sedan jag läste Musselstranden av Marie Hermanson har jag plockat upp och läst nya alster av henne med intresse. Så när jag såg Svampkungens son i min svägerskas bokhylla var det självklart att jag bad att få låna den. Under tiden jag läste den fick jag dock minnesbilder av att läsa just den här boken i sovrummet i vårt hus i Göteborg, så jag har nog lånat och läst den tidigare trots att jag inte riktigt mindes det.

I Svampkungens son får vi följa Gunnar och hans far Holger. De bor i de mörkaste skogarna, där Holger lever nära sina älskade svampar. Gunnars mamma lämnade Holger när Gunnar var bara sex år, och sonen valde att bo med sin far. Gunnar vill i det mesta vara precis som sin far, även som drygt 20-åring. Holger har nämligen en fantastisk karisma och utnyttjar den vilt till att förföra kvinnliga deltagare på sina berömda svampexkursioner.

Svampkungens son, något suddig.

En dag dyker Madeleine upp på en exkursion, och sedan är det kört. Holger faller som en fura, och det gör även Gunnar. Som vanligt är det dock Holger som går vinnande ur slaget. Madeleine lockar Holger ut ur skogarna och ända till Frankrike, där de efter en tid faktiskt gifter sig.

Svampexkursionerna fortsätter Holger dock med på somrarna, och han delar gärna med sig av sin kunskap till sin son. Bland annat berättar han om grottsvampen, som han menar är ett afrodisiakum. När Madeleine plötsligt ensam besöker Gunnar drar han sig till minnes vad fadern sagt om grottsvampen och bestämmer sig för att ge den ett försök. Dock visar det sig att grottsvampen istället är giftig, och Madeleine avlider i dess verkningar. Med detta ändras förhållandet mellan far och son. Dagen kommer också då Gunnar väljer att söka upp sin mor, som bor på en ö på västkusten, och plötsligt känner Gunnar sig som hemma.

Jag tycker om Svampkungens son. Marie Hermansons språkbehandling är fantastisk, och hon kan väva en historia som är snygg, frustrerande och överraskande. Trots det så känns Svampkungens son lite lättviktig. De olika trådarna vävs inte ihop på ett alldeles övertygande sätt, och delberättelserna känns lite oväntat grunda. Slutsatsen är att jag tycker Marie Hermanson brukar kunna bättre än såhär, även om Svampkungens son är läsvärd och passar bra som förströelse.

Köp boken hos Bokus (ljudbok).