Bilpremiär

Jag har tagit ännu ett steg i min integration i det cypriotiska samhället! Häromdagen körde jag nämligen för första gången bil här på ön. Nu tänker kanske du att det inte är en stor grej. I alla fall inte för någon som har haft körkort i mer än 20 år. Och det har du faktiskt helt rätt. Det var inget konstigt alls. Trots att det är vänstertrafik som gäller på Cypern (som ju är en gammal brittisk kronkoloni) och trots att jag inte har kört bil sedan vi flyttade från Sverige, med undantag för ett par gånger på semestrar i Sverige.

Den silvriga besten.

Det enda som var lite trassligt att komma ihåg var att hålla reda på vilken sida spaken för blinkers sitter på (höger). Att köra vänstertrafik kändes helt naturligt. Jag försökte inte ens sätta mig på passagerarsidan när jag skulle köra iväg. Ja, och så är det ju en ny bil för mig, så det är lite svårt att veta hur bred och lång bilen är, men det handlar förstås mer om vana än något annat.

Uppenbarligen har det fungerat på mig att åka bil i vänstertrafik under ett par år för att det inte ska vara speciellt konstigt att köra själv på vänster sida. Att hantera trafiken när jag går är inte heller några problem, utan jag tittar per automatik åt rätt håll när jag ska gå över en gata. Däremot är det tydligen djupt inpräntat i mig att man ska gå på vänster sida när det inte finns någon trottoar, för i de lägena får jag faktiskt byta sida av gatan relativt ofta.

Så nu är det väl dags att skaffa ytterligare en bil, då. Oklart om det blir en bil till mig, eller en bergsbil för helgutflykterna bara.