Fettisdag med semlor

I tisdags var det dags för en av de svenska traditionerna som vi försöker hålla vid liv – semlor! Jag hade tänkt baka bullarna redan i måndags, men det blev av olika anledningar inte av. Och tur var kanske det, eftersom vi nu fick njuta av alldeles nybakade semlor istället! Herregud så gott det var!

Jag bakade alltså släta bullar, och följde Roy Fares recept. Det blev väldigt goda bullar, men de åldras verkligen inte väl. Redan dagen efter var de torra och ganska trista. Bra att komma ihåg till nästa år.

Släta bullar som väntar på att förädlas.

Mandelmassa gjorde jag själv, och det är verkligen inte svårt alls. Blötlägg mandel kvällen innan, och kör sedan i matberedare med lika mycket socker. Jag behöll skalet på mina mandlar, och vägde de torra mandlarna innan blötläggningen. Min mandelmassa är ganska grov, men den blev ändå fuktig nog. Blir det för torrt kan du tillsätta lite äggvita för att binda ihop det hela. Det blir väldigt gott och är superenkelt, har du inte testat att göra själv är det klart värt det!


Blötlagda mandlar och socker…

…som blir mandelmassa.

Jag skar av lock på tre bullar, och försökte mig på att stila med ett trekantslock på den fjärde. Det blev inte så bra, utan alldeles för litet, så jag håller mig till släta lock framöver. Jag gröper ur lite inkråm och blandar med mandelmassa och grädde till en smidig kräm som jag lägger i hålet i bullarna. Ganska mycket vispad grädde på det, och så pudrat florsocker på locket.

Färdigmonterad.

Jag har till min stora lycka hittat färsk grädde i affären (till skillnad från den allorstädes närvarande uht-grädden), och det hade jag köpt för att testa. Den säljs i enlitersdunk och det är ju ganska mycket, speciellt när det blir varmare. Men jag verkar i och för sig använda grädde frekvent, så det blir nog att jag fortsätter med färsk grädde så länge det går.

Vissa äter tydligen sin semla ”hamburger-style”.

Allt som allt blev det en bra fettisdag, och semlorna blev fantastiskt goda. Bra tradition!