Boktips: Theodore Boone – The Activist

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Del fyra i John Grishams serie ungdomsböcker om Theodore Boone heter The Activist. Liksom de tidigare böckerna i serien är Theo Boone huvudperson, men i den här delen får hans hund Judge kliva in och ta en större roll än tidigare. Jag har läst fler delar i serien, och dem hittar du här: del 1, del 2, del 3, och del 5.

I Theodore Boone – The Activist blir Theo, precis som titeln antyder, indragen i kampen om en ny motorväg som planeras. Med den nya vägen skulle restiden genom Strattenburg, Theos hemstad, kortas med fem minuter för den förbipasserande trafiken. Men för att kunna bygga vägen behöver staten appropriera flera tomter och demolera en mängd hem. Dessutom skulle den flerfiliga motorvägen dras precis bredvid en skola och en fotbollsstadion där mängder av ungdomar tränar varje dag.

The Activist.

Efter en del funderande och tvekande råkar så Theo och Judge ut för en händelse som definitivt får Theo att ta ställning mot byggandet av den nya motorvägen. Och som vanligt när Theo ger sig i kast med något så gör han det grundligt. Alltså engagerar han större delen av ungdomarna i Strattenburg, och använder sig av sociala medier för att nå ut till så många som möjligt. Som en bonus får läsaren också tips om hur viktigt det är med symboler för att skapa kampanjer som får budskapet att fastna hos mottagaren.

Jag tycker att dilemmat med att engagera sig för eller mot specifika projekt tas upp på ett bra sätt i The Activist. Allt är inte svart eller vitt, så även om man funderar igenom saken så får man till slut känna efter vad magkänslan säger. Och när man väl har tagit ställning kan det ställningstagandet få konsekvenser för närstående, vilket också visas på ett lättbegripligt sätt i boken.

Liksom de övriga delarna i serien är The Activist lätt att läsa med ett språk som för handlingen framåt hela tiden. De svårare begreppen förklaras inom ramen för berättelsen. Möjligen kan man som vuxen tycka att det är lite mycket pekpinnar inbakade ibland, men det tror jag inte man reagerar på om man är yngre.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).