Boktips: Slaget om Troja

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Jag inledde jullovet i Sverige med att låna Slaget om Troja, skriven av Theodor Kallifatides, av min svärmor. Att läsa Theodor Kallifatides är alltid en njutning för den som tycker språk är viktigt, och det gäller även för den här boken. Anledningen till att boktipset har dröjt är att jag missade fotografera boken, så vi har fått sköta det via länk.

Slaget om Troja utspelar sig under andra världskriget, någonstans i Grekland. När flyglarmet ljuder gömmer skolbarnen sig i en grotta nära byn. För att fördriva tiden i grottan berättar deras fröken om slaget om Troja ur Illiaden av Homeros. Barnen blir så nyfikna på berättelsen att fröken får fortsätta berätta den hela vägen till det bittra slutet.

Slaget om Troja.

När barnen inte lyssnar till de gamla hjältarnas öde pågår livet runt dem, som vanligt i en grekisk by fast med krigsinslag. Tyskarna i omgivningen blir utsatta för attentat från motståndsrörelsen, och hämnas på byborna för att få tag i gärningsmännen, bok-jaget genomgår sin första förälskelse och männen sitter på torget och språkar.

Theodor Kallifatides vill med Slaget om Troja locka fler att läsa Homeros gamla klassiska verk, samtidigt som han delvis ger sin egen tolkning. I Kallifatides version är det inte främst hjältemodet hos krigarna vi ser, utan krigets grymhet och fasor. Det är mycket blod, våld och vapen som kommer läsaren väldigt nära.

Jag njuter som alltid av språket, och hur författaren använder det för att ge liv åt sin berättelse, både i nutid och dåtid. Fast boken i sig fångade inte mig den här gången. Ramberättelsen om det grekiska bylivet, runt lärarinnans berättelse om belägringen av Troja ur Illiaden, är mest en transportsträcka känns det som. Detaljerna som avslöjas om de olika personerna känns inte riktigt relevanta och det hela knyts inte ihop ordentligt på slutet. Berättelsen om själva belägringen av Troja och det tillhörande kriget är lite forcerad samtidigt som den är våldsam, blodig och obehaglig. Men eftersom det i boken berättas av fröken så kan jag utan större problem skjuta det från mig och låta bli att beröras speciellt djupt.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).