Morgonträning

Jag har sedan några år tillbaka upptäckt att jag tycker om att träna på förmiddagen. Det känns bra att ha träningen ”avklarad” tidigt på dagen, och jag brukar känna mig både stark och snabb innan lunch. Däremot har jag aldrig förstått storheten med morgonträning, det vill säga träning innan frukost. Jag har försökt med tidiga spinningpass, men det har inte känts riktigt bra så det har aldrig fastnat.

Märkligt nog så morgontränade jag inte ens under mina år som simmare. Det är ju annars en sport som är känd för sin stora träningsmängd, och där morgonträning brukar vara ett naturligt inslag redan tidigt i karriären. Men nej, inte för mig. Fast så var jag ju för all del inte så himla framstående heller.

Nu när vi bor i det här klimatet har jag blivit mer eller mindre tvungen att träna tidigt på morgonen. Dels för att det faktiskt är den lämpligaste temperaturen för träning då och dels för att det passar familjens schema bäst. Och jag har upptäckt att jag tycker om att ge mig ut och springa tidigt. Jag är inte mitt snabbaste jag innan frukost, men jag känner inte heller att jag inte har någon ork alls. Istället känns det faktiskt ganska härligt att vara ute och löpa precis när solen orkar över bergskanten med galande tuppar och skällande hundar som soundtrack. Jag har inte kommit upp i speciellt långa distanser än, så kanske ändrar jag uppfattning när jag börjar springa längre. Eller så får jag helt enkelt inse att jag är en morgonmänniska, även när det gäller träning.

Nylöpt, mitt på morgonen. Solen i ögonen också.

Ibland blir det visserligen en eftermiddagsrunda istället, men eftersom temperaturen här ligger en bra bit över 30 grader på eftermiddagarna är det väldigt varmt. Jag klarar i och för sig av det också, men om jag kan välja så föredrar jag ändå de tidiga rundorna med lite behagligare temperaturer.

Kvällsträning tror jag inte skulle fungera just nu. Jag sover redan dåligt, så jag tror inte att jag ska fylla på med endorfiner innan läggdags. Dessutom finns det ett visst djurliv att ta hänsyn till här, och på kvällarna så är det dags att jaga efter mat. Möjligen skulle det gå att styrketräna inne.