Boktips: Norwegian Wood

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Norwegian Wood är Haruki Murakamis stora genombrottsbok. Den utökade hans läsare från hundratusentals till miljoner över hela världen. Tydligen blev han så störd av uppmärksamheten att han var tvungen att flytta från Japan under många år, så istället bodde han i Europa och USA. Nu har han dock kommit tillrätta med situationen och bor återigen i Japan. Norwegian Wood anses vara en av Murakamis bästa böcker (som här hos Sandra Beijer, till exempel). Det, tillsammans med min upplevelse av 1Q84, gjorde att förväntningarna var höga när jag började läsa Norwegian Wood.

I Norwegian Wood får vi följa Toru Watanabe under några år i slutet av 1960-talet. Toru rör sig i studentvärlden i Tokyo, efter att ha flyttat från sin barndoms stad efter en tragisk händelse när han var 17 år gammal. Av en slump träffar han sin bästa väns före detta flickvän på tåget i Tokyo och ett säreget förhållande utvecklar sig. Toru och Naoko promenerar sig genom Tokyo medan de kommer närmare och närmare varandra.

Norwegian Wood.

Men så plötsligt en dag tar historien en ny vändning. Toru tvingas växa upp och lära känna sig själv. Han träffar också en ny flicka, Midori, som är helt annorlunda än Naoko, men lika oemotståndlig för Toru fast på ett annat sätt. De båda ytterligheterna hos kvinnorna i Torus liv tvingar honom att fundera över sina känslor och sina val. Torus funderingar får mig också att fundera, och det är ett gott betyg, antar jag.

Fast jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår storheten med den här boken. Den har inga av de övernaturliga tendenserna som annars är Murakamis kännetecken, utan är en enklare kärlekshistoria och ”coming of age”-roman. Visst är den gripande, men kanske är jag lite för gammal, för jag tycker att en hel del av Torus val är väldigt omogna. Hur han kan fastna så för Midori förstår jag inte heller, för mig är hon bara en ung kvinna och inte speciellt intressant utan kanske mer trasslig och tillgjord. Boken är dock både välskriven och snyggt uppbyggd, så den är klart läsvärd även om jag inte tycker att den är Murakamis bästa. Jag dras in i berättelsen om Naoko och Torus liv vid universitetet och vill hela tiden veta mer om dem båda.

Köp boken hos Bokus (pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).