Boktips: Wool

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

För ett tag sedan när jag klagade över att det var länge sedan jag hade en riktigt stor läsupplevelse så var det någon som tipsade om Silo-trilogin av Hugh Howey Jag skaffade första delen, Wool, och sedan har den stått i bokhyllan ett bra tag. Under tiden har jag i och för sig fått flera stora läsupplevelser, men plötsligt var det Wool som stod på tur.

I Wool bor människorna i en nedgrävd silo eftersom utsidan är full av gifter och obeboelig. För att hålla alla invånarna i silon i schack finns ett strikt regelverk. Den som bryter mot reglerna blir utskickad för att rengöra sensorerna som blickar ut över omgivningen och överlever inte kontakten med den giftiga luften utanför silon. I början av Wool gör borgmästaren den långa resan från översta våningen ned till mekanikerna som lever i den nedre tredjedelen av silon. Det behövs nämligen en ny sheriff, och kvinnan som de vill ha till jobbet jobbar som mekaniker.

Wool.

Jules, som är den tilltänkta sheriffen, är inte lättövertalad. Hon trivs som mekaniker och kan inget om jobbet som sheriff. Men när hon väl bestämmer sig för att acceptera uppdraget tar en hel rad oväntade händelser sin början. Det är svårt att berätta speciellt mycket om handlingen utan att avslöja för mycket. Jules är huvudperson, och det visar sig att hennes öde är intimt sammanbundet med silons.

Jag tyckte Wool var en aning ojämn. Det händer väldigt mycket olika saker, och jag tycker beskrivningen av dem spretar lite. De kanske mest händelserika passagerna var de jag tyckte var minst intressanta och till och med lite tråkiga. Men efter en kortare dipp så tar den sig igen, och blir både spännande och intressant. Jag kommer definitivt läsa nästa del i trilogin.

Köp boken hos Bokus (pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).

Ett svar på ”Boktips: Wool”

  1. […] var ju ett tag sedan jag läste Wool, den första delen i Silo-trilogin av Hugh Howey. De två andra delarna har legat till sig i min […]

Kommentarer är stängda.