Matinspiration och kokböcker

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Nu är ganska länge som jag inte alls har haft någon inspiration när det gäller mat. Hela pandemiläget och att det inte bara är att gå ut och handla det jag vill ha sänker mitt humör och därmed också inspirationen. Så vi har helt enkelt hållit oss till middagar bestående av familjeklassiker. Det har inte varit något problem för resten av familjen, de gillar ju klassikerna. Men jag, däremot, tycker att det är lite själadödande att laga samma mat hela tiden och äta mest för att få näring.

Men nu, nu är det dags att rycka upp sig ur tråkmatträsket. Jag har ju en massa kokböcker, och snart är det jul så då kan man önska sig ännu fler. Jag har inga keto/lchf-kokböcker, och det är nog inte främst det jag kommer leta efter heller. Kokböcker är mest njutning för mig, en källa till inspiration och drömmar. Vardagsrecept finns det ju mängder av online, och göra om kokboksrecept så de passar mig och Fredrik bättre är inte så svårt tycker jag.

Tre av mina favoriter i kokbokhyllan just nu är Polpo, Husmanskonst och Plenty More.

Kokböcker.

Polpo var lite hajpad för några år sen, så jag var lite tveksam. Men när jag bläddrade lite i den så föll jag direkt. Det här är verkligen en inspirationskokbok. Texterna om och recepten på små Cichèti får det att vattnas i munnen på mig. Jag längtar till Italien och efter att äta massor av smårätter med olika smaker.

Plenty More är en kokbok med recept på fantastiska grönsaksrecept skapade av den brittiske kocken och restaurangägaren Yotam Ottolenghi. Jag har lagat flera av recepten i Plenty More, och de har varit ljuvliga allihop. Näst på tur står en aubergine-cheesecake. Jag har Plenty More på engelska, och tycker att det har fungerat bra med ingredienser även i Sverige.

Mannerströms Husmanskonster köpte jag när vi skulle flytta utomlands. Jag hade sneglat på den innan, men det kändes viktigt att ta med sig en del av den svenska matkulturen när vi skulle flytta från Sverige. Boken är verkligen proppfull med fantastisk husmanskost. Stekt sill med korintsås är kanske inte det första jag tänker testa, men någon gång ska jag göra egen blodpudding.

Till jul så får tomten gärna komma och fylla på hyllan med någon av de här:

Rullrån och Tankebrus av My Feldt, som driver ett bageri och ett café i Halmstad. Det var där jag åt den godaste chokladkakan jag någonsin har smakat. Det här är hennes andra bok, och den blandar tänkvärda texter med oerhört vackra bilder och ljuvliga recept.

Quick and Delicious av Gordon Ramsay. Jag har faktiskt inte följt Gordon Ramsay, men har förstås hört om när han vrålar på kockar i köket. Det här är en kokbok med snabblagade recept skapade av en stjärnkock. Vad kan gå fel?

Chez Wood Av Sofia Wood. Hon har ju också skrivit Vinter hos Wood, men eftersom jag inte bor i ett ”vinterland” längre så tror jag den får vänta lite. I Chez Wood bjuder Sofia på fantastiska recept både för fest och vardag.