Boktips: Som en öppen bok

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Som en öppen bok är en debutroman, skriven av Sara Molin. Farmor hade med sig den när hon hälsade på oss tidigare i höstas, och jag passade på att låna och läsa den.

Clara är gymnasielärare i svenska, och det blev hon för att hon älskar böcker och att läsa. Dessvärre innehåller läraryrket en hel del mer än just läsning, både aviga elever, jobbiga föräldrar, elaka kolleger och svaga rektorer stöter vi på i Som en öppen bok. Förutom ett arbetsliv som lämnar en hel del övrigt att önska, om än med vissa ljusglimtar, så har Clara en syster vars bekymmerslösa inställning till livet hon är avundsjuk på och föräldrar som har en skavig relation till varandra och till sina barn.

Som en öppen bok.

På en familjemiddag dyker systern upp med en helt fantastisk ny man, som Clara känner en förbjuden attraktion till med en gång. Marcus visar sig vara bartender med en pappa som är litteraturprofessor. Clara blir mer och mer attraherad av systerns pojkvän, men gör sitt bästa för att inte förstöra för sin syster. Samtidigt kan hon inte låta bli att låta svartsjukan gå ut över systern. Claras humör blir inte bättre av att hon blir motarbetad på jobbet av både chef och kolleger.

Sakta men säkert nystas tråd för tråd i berättelsen upp, och det mesta blir ljusare och ljusare. Som en öppen bok är en härlig bok som författaren stolt ger epitetet feelgood-roman. Och det gör hon helt rätt i. Det här är ett lyckopiller som är svårt att lägga ifrån sig. Till vardags jobbar Sara Molin som lärare i svenska och svenska som andraspråk, och det kan man kanske säga märks i den här boken. På ett bra sätt. Språket är lättflytande och effektivt, och det är lätt att misstänka att Claras kärlek till böcker och lyckoögonblicken när trotsiga tonåringar påverkas av böcker de har fått läsa är självupplevda. Jag kan lätt rekommendera Som en öppen bok till alla som vill läsa något som lyfter upp dem och ger dem ny tro på framtiden.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (pocket).