Adventskanelbullar, julgodis och oliver

När Fredrik och Ettan var ute och handlade i förmiddags passade jag och Tvåan på att göra årets första julgodis. Det blev ett slags variant av Panforte, fast lite modifierat. Jag har gjort enligt receptet flera gånger och det är jättegott, men i år testade jag att smälta mörk choklad, smaksätta med rivet apelsinskal, nejlika och kanel och så helt enkelt blanda det med rostade nötter och torkad frukt. Jag använde hasselnötter, mandel och valnötter och russin, aprikoser, fikon och tranbär. Det blev jättegott tyckte både jag och Fredrik. Barnen, däremot, hävdar att det var juläcklis. Nåja, mer till oss.

Årets första julgodis: Panforte-choklad.

Jag och barnen tillbringade en del av eftermiddagen i trädgården. Vi fortsatte på förra helgens olivskörd, och fick ner allt från träden längs gången från grinden. När vi var klara där flyttade vi ner och plockade mer från det stora trädet. Jag varvade olivplockningen med att dra upp ogräs i mängder. Karin och Nisse var också med och höll koll. Karin på nära håll som vanligt. Hon visade faktiskt upp lite jaktinstinkter och jagade efter ogräset som jag drog upp och gick omkring med.

Olver, kvar på trädet.

Fast vi var ju inte ute hela dagen. Fredrik hade beställt kanelbullar till en jobbgrej, och vem är jag att säga nej när någon ber mig baka? Alltså bakade vi också. Jag kom igång lite sent, av olika anledningar, så det var inte förrän vid 16:30 vi satte tänderna i de alldeles nygräddade och varma bullarna. Då hade barnen inte fått något mellis, så idag blev det bullmellis. Det blev också bullmiddag lite senare.

Tvåan fick en egen degbit, och Ettan fick kavla halva degen.

Tvåan gjorde en egen bulle av en bit deg, och Ettan fick öva på att kavla, bre ut fyllning och rulla bullar. Tvåan fick lägga de skurna bullarna i formarna när han hade rullat ihop sin egen bulle och lagt den i form. Jag förutspår att båda barnen blir mästare på att baka bullar när de blir lite större.

Tre bullbagare.
De blev fantastiskt goda, bullarna.

Imorgon ska vi tydligen baka lussebullar igen. Den förra satsen tog visst slut innan Lucia.