Äntligen julafton!

…sa Ettan när han vaknade. Tvåan hade nog inte fattat grejen med julafton riktigt, trots att Ettan förklarade noga igår, för han låg kvar i sängen med mig en lång stund och morgnade sig och pladdrade och tramsade. När han gick upp upptäckte han strumpan och paketen i den. Båda barnen tog med sina strumpklappar till vardagsrummet och öppnade där.

Strumpklapparna öppnas.

Och sen fortsatte dagen. Mina farhågor om gråt, tandagnisslan och ett evigt tjat om julklappar kom helt på skam. Barnen fick klappar som höll dem sysselsatta i strumpan på morgonen.

Bästa klappen: play-doh!

Vi passade på att ta en promenad till lekplatsen på förmiddagen också. Skönt med lite sol och att få röra på sig.

Bröder som gungar.

Under tiden Tvåan sov efter utflykten rullade Ettan och Fredrik köttbullar. Jag fick roa mig med att städa poolen innan jag fuskade ihop en Jansson. Ansjovisen här var okryddad, så jag fick krydda den själv. Jag kollade på det här receptet som hjälp. Ganska bra blev den, ändå. Nästa gång ska jag salta mer, och kanske också krydda lite till. Sen åt vi lunch och pratade lite med farmor.

Jullunch.

Plötsligt ringde det igen på Skype. Den här gången var det Tomten! Han berättade att han var kvar i Sverige, för han hade inte fått landa på Cypern. Men han hade ordnat expressfrakt, så ute vid grinden skulle det finnas något. Barnen rusade ut genom dörren och jag och Fredrik tackade Tomten för titten. Vid grinden stod en IKEA-kasse, så jag gissade på att Tomten hade skickat sina smutsiga kalsonger hit.

Tomtens tvätt?

Fast det visade sig att det fanns en säck med klappar i IKEA-kassen. Stort jubel utbröt.

En säck i en säck?

Vi gick in och delade ut klapparna, både de i säcken och de under granen.

Alla får bära!

Under tiden klapparna delades ut och öppnades pratade vi med mormor och morfar.

Klappöppning och mormor och morfar.

Barnen verkade nöjda med sina klappar, och det provades och lektes i en dryg timme. Sen var det dags för Kalle Anka. Dagen avslutades med middag bestående av mandelmusslor som åts med sked ur formarna. Det var gott, det med.

Fredrik och Ettan testade ett av julklappsspelen under tiden jag nattade Tvåan. När jag kom upp igen hade Fredrik lagt sig, för han blev tydligen sjösjuk av spelet. Jag lade mig bredvid och höll honom sällskap. Ettan kom in i sovrummet och var rasande eftersom spelet hade kraschat precis på slutet. Men jag tror att han lugnade ner sig lite under den megalånga läsningen, och allt som allt så var det en lyckad julafton. Även om den inte alls var som vanligt.