Sen då?

Ibland stöter jag på texter om vad olika människor ska göra ”sen, när pandemin är över”. Jag tycker att det där ”sen, när det är över” är lite vagt. Jag har svårt att tro att vi kommer utrota SARS-CoV, coronaviruset som orsakar Covid-19, och dessutom tror jag att viruset kommer mutera så att det måste tas fram nya vaccin. Och med den rådande paniken har vi då hamnat i en oändlig loop av mutationer och nya virus.

Missförstå mig inte: jag vill absolut slippa få covid-19 om det går, eftersom det verkar vara oberäkneligt och ha en massa obehagliga biverkningar även vid lindrigare sjukdomsförlopp. Men med det sagt så är jag statistiskt sett inte i någon riskgrupp, och skulle troligen inte bli jättesjuk. Och så är det faktiskt för de allra flesta av oss. Statistiskt sett.

Men nu, när det pratas om ”vaccinpass” och att de som är vaccinerade ska särbehandlas och kunna ha större frihet i samhället än de som inte är vaccinerade så har vi blivit inmålade i ett hörn, tror jag. För det första finns det inte vaccin till alla som vill ha det än, och hur ska vi då bestämma vem som ska få och vem som inte ska få när väl alla gamla och sjuka har blivit vaccinerade? För det andra kan inte alla bli vaccinerade, och ska de då degraderas till andra klassens medborgare utan möjlighet att röra sig fritt?

Jag vet att Covid-19 inte är detsamma som influensa, och att SARS-CoV verkar mutera långsammare. Men det tas fram nya influensavaccin varje år, och om det behövs nya Covid-vaccin säg vartannat år, vad ska då hända? Ska hela sjukvårdsbudgeten gå till Covid-vaccin, för all framtid? Hur länge ska ett vaccin anses vara giltigt för att du ska få lov att ta del av fördelarna som de vaccinerade åtnjuter? Ska de som är vaccinerade få lov att bära en guldstjärna på jackan för att visa att de är duktiga medborgare och får utnyttja alla samhällets förmåner?

För att vara tydlig: jag är verkligen inte mot vaccin. Jag är vaccinerad enligt det svenska vaccinationsprogrammet, och mina barn har fått vaccin utöver det. Däremot är jag tveksam till den massvaccination med relativt otestade vaccin som håller på att genomföras nu. Resultaten från de fas 3-studier som har gjorts gås igenom sansat och faktabaserat i den här artikeln, om du är nyfiken på vad studierna faktiskt har kommit fram till. Oavsett om du vill bli vaccinerad eller inte är det ju smart att ta reda på så mycket som möjligt, tänker jag.

Själv är jag väldigt, väldigt tveksam till och fundersam över konsekvenserna för vårt samhälle av massvaccinationer som medför privilegier, och vad det kommer göra för våra liv på lång sikt.

Ett svar på ”Sen då?”

  1. Tänker ganska lika som du och lutar åt det hållet att det här är bara början och att vi nog successivt får lära oss ett sätt att leva trots att viruset finns. Det kan ju inte hålla i längden att hålla på att stänga och öppna samhället efter virusets framfart och låta allt annat sättas på vänt, det blir ju inget liv.

    Även om det är lite läskigt så kommer vi nog att vaccinera oss om vi blir erbjudna för då kanske vi kan våga träffa våra barn o barnbarn igen på ett mer naturligt sätt.

    Än så länge är det ju osäkert huruvida man kan bära på smittan även om man är vaccinerade och då är ju ett vaccinationspass helt värdelöst, så det kanske bara är en bra idé pappret.

    Ja, herregud vad det snurrar i huvudet i dessa tider.

    Vi är iaf så gamla att vi kommer att göra vad som krävs för att vi ska mötas igen❣️

Kommentarer är stängda.