Uteliv för att hålla värmen

Förra vintern sa jag att jag aldrig mer skulle bo i ett så kallt hus. Märkligt nog gör jag det fortfarande, eftersom vi tydligen inte har lyckats få tummen ur att installera något värmesystem. Det betyder att vi har det riktigt kallt inomhus, ner mot 11-12 grader på morgonen och upp mot kanske 15-16 i köket efter en dags användande.

Så hur överlever man det, då? Jo, man går förstås ut på dagarna. Ute är det nämligen runt 17-18 grader dagtid och alltså alldeles överlevbart. Temperaturen är alltså också väldigt trädgårdsvänlig, så vi tillbringar mycket tid med att röja och jag funderar på vad som ska förändras och läggas till.

Idag gick de två äldre herrarna ut på upptäcktsfärd när Ettan var klar med skolan. Jag och Tvåan hängde kvar i trädgården, och för att jag skulle ha något att göra tog jag tag i rabatten mitt emot entrén. Den har varit full med löv och utan några direkta växter sedan vi flyttade in. Den är smal, mellan 30 och 40 centimeter, och den ligger i skugga nästan hela dagen. Häromveckan klippte jag bort det som växer in genom staketet och som hotade att ta över hela gårdsplanen. Bilden nedan är inte från idag, utan nu har det blivit ännu vildare.

Rabatten är det som ser ut som en lövhög bakom gruset.

Dagens fix började med att jag grävde ur de multna löven för att se om det fanns något annat än rotskott och ogräs under. Ett par gröna löv uppenbarade sig, men inte så mycket mer. De multna löven fick flytta in till andra rabatter för att göra lite nytta som växtgödning.

Jag flyttade mina små pyttepalettblad till rabatten för att se om de trivs där. De fick stå kvar i sina krukor så länge, tills jag har sett att de trivs med läget. Även om det är skugga så är det ljust, så jag hoppas att det ska funka. Det hade varit så snyggt tillsammans med murgrönan som växer till vänster i bilden ovan.

Framöver ska vi glesa ur det stora trädet som står precis bakom rabatten, så det blir lite ljusare. Jag har också börjat läsa in mig på växter som trivs i skugga, och det verkar som om till exempel Löjtnantshjärta skulle funka. Det vore ju hur fint som helst! Alla tips är välkomna, så vet du bra blommande växter för skugga är det fritt fram att kommentera!