Nu är glada julen slut, slut, slut…

För nu har jag ingen mer kakdeg från julbaken kvar i kylen. Häromdagen bestämde jag mig nämligen för att återigen försöka mig på att göra mandelmusslor. Förra gången var det stört omöjligt att få ut kakorna ur formarna, så den här gången hade jag förberett mig med pro-tips (från både farmor och mormor): mjöla formarna noga och slå ut kakorna genast när de har kommit ut ur ugnen.

Och se: det fungerade!

Mandelmusslor, utan formar!

Nej, det blev såklart inte perfekt, och alla höll inte. Men de släppte formarna, i alla fall. Jag ser det som ett stort steg framåt.

Det visade sig också att degen inte alls blev sämre av att stå i kylen i en månad eller så. Istället blev den faktiskt bättre och kakorna blev frasigare och godare.

Så vi kalasade på mandelmusslor med sylt och grädde fast det inte var jul. Tvåan gjorde en storartad insats och åt hela fyra stycken, medan Ettan nöjde sig med två. Men nu får vi vänta till nästa jul innan det blir fler, tror jag bestämt.

De sista resterna av julgodiset slängde jag helt sonika, eftersom det inte var någon som var speciellt intresserad av varken kolan eller gräddfudgen. Nästa jul kommer jag nog nöja mig med att göra knäck, för det var det som var godast. Fast kanske kan det bli marmeladkonfekt också, för det pratar Tvåan mycket om. Vi får väl se, det är ju lite tid kvar att fundera på.