Glögg på Kvass

När vi bodde i Sverige gjorde jag glögg ett par gånger. Receptet var det som heter Dunderglögg, och det blev ganska bra. När vi flyttade till Malta och sedan Cypern gjorde jag istället vinglögg.

Men en dag förra året när Fredrik hade varit i den ryska affären för att köpa lingon så kom han hem med Kvass. Efter lite funderingar och googlingar kom vi fram till att det borde gå att göra glögg på det.

Fast förra året blev det lite hetsigt med andra grejer som tog tid och energi precis innan jul, så vi kom aldrig loss med glöggen. Istället drack vi lite vinglögg och nöjde oss med det.

Men så häromdagen fick jag order om att ta med jäskärlet hit till vårt nya hus, och vips så hade Fredrik satt en sats glögg. Eller ja, han hade ju förberett sig och införskaffat både Kvass och kryddorna som behövs. Antagligen hade också Anders inlägg på Feeders något med det hela att göra. Det är ju den enda matbloggen Fedrik läser, och de experiment han hittills har testat därifrån har varit lyckade.

Jäskärlet, med glögg i. Och en tå bredvid, ser jag.

Som vanligt är det inte svårt att göra glöggen, och sen är det bara att vänta till det hela har jäst klart. Lagom till jullovet blir det väl, om jag har räknat rätt. Under tiden bubblar det hemtrevligt i barnens garderob, och en svag doft av kardemumma söker sig in i näsan när jag kommer in och ska väcka Ettan på morgnarna. Tvåan behöver jag inte väcka, för hans inre väckarklocka verkar stå på lite i fem. Varje morgon.