GOTO bilpool

Jag lever med en man som känner sig halv utan bil. Vi har haft bil under hela vårt förhållande, minst en åt gången. När vi flyttade till Malta sålde vi bilen, och sedan dess har vi inte skaffat någon. Det är dyrt med bil på Malta, både i inköp och med försäkring, och eftersom det är så trångt är det även ont om parkeringsplatser.

Vi bor ju mitt i Sliema, så i vårt vardagsliv har vi inte något jättestort behov av en bil. Ettans skola finns på gångavstånd, liksom mathandel, om man inte väljer att köpa mat från någon av online-affärerna. Lekparker och bad finns också det på kort gångavstånd.

Däremot är trafiken på Malta… jag ska inte säga hemsk, för den är inte det. Men den är tjock. Det är mycket bilar på liten yta, och alla ska till samma ställe vid samma tid, så rusningstrafiken är intensiv, om än inte i så hög hastighet. Det är mycket köer, och vid fel tidpunkt kan det ta 45 minuter att ta sig tre kilometer. Vi har vid något tillfälle spenderat mer än en timme på att ta oss den knappa milen till flygplatsen.

När vi precis hade flyttat hit åkte vi på en del bussutflykter, men det är inte heller riktigt hållbart eftersom busstrafiken är lite osäker. Är bussen full kör den nämligen bara förbi, och så får du vänta på nästa buss, och hoppas att den inte är lika full. Så visst, vi har väl egentligen behövt en bil vid lite olika tillfällen. En del gånger har vi löst det med taxi, som är med svenska mått mätt billigt, men det blir ofta en hel del väntan inblandat vid utflykter med taxi, speciellt när vi redan är lite trötta och ska hem.

I höstas såg så F en elbil som stod vid en laddstolpe, och var märkt med GOTO. Han kollade upp det, och det visade sig vara en då nystartad bilpool med elbilar. F gick med, och sedan dess har vi gjort flera bilutflykter. Vi är nöjda hittills, bilarna är fräscha och det är smidigt att använda appen, och inte minst – F får äntligen köra bil igen.

En elbil, på sin alldeles egen parkeringsplats.

GOTO har speciella parkeringsplatser över hela ön, där du kan hämta och lämna bilen. Behöver du kan du alltså köra enkel väg. I alla fall om parkeringsplatsen där du har tänkt att lämna bilen 1. finns och 2. är ledig. Det där med parkeringsdisciplin är inte maltesernas starka sida nämligen. Finns det en ledig plats tar man den, oavsett om den är reserverad eller inte. Ibland är det också så att det rivs eller byggs där p-platsen ska vara enligt kartan i appen, så att den inte fysiskt finns.