Boktips: Blodlokan

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Jag har läst Blodlokan av Louise Boije Af Gennäs. Det här är hennes debut inom spänningsgenren, och också första delen i den kommande Motståndstrilogin. Blodlokans huvudperson heter Sara, och vi får följa henne under hennes första tid i Stockholm. De första sidorna i boken låter oss ta del av Saras pappas sista minuter i livet, och vi förstår att han blev mördad. Sara och hennes familj tror däremot att han dog i en brand i deras sommarstuga.

Blodlokan. Läskig, fast bra.

Det dyker upp konstiga och oförklarliga små och större detaljer i Saras liv och hon börjar tvivla på sitt förstånd allteftersom tiden går. Hon upptäcker också att hennes pappa höll på med undersökningar av oförklarliga fall inom den svenska politiska sfären och hon börjar läsa in sig på materialet han efterlämnade.

Sara är en genomarbetad karaktär, och det är lätt att fatta tycke för henne. Stämningen i boken byggs upp snyggt och effektivt, och det är bitvis riktigt otäckt. Jag, som i princip bara läser på kvällar och nätter, tyckte att det var rätt obehagligt men samtidigt var jag nyfiken nog för att fortsätta läsa och få reda på hur det gick. Jag blev dock en anings besviken på upplösningen. Blodlokan är skriven på ett så bra språk att jag inte tänkte på det en enda gång, och det är ett gott betyg.

Jag har inte bestämt mig för om jag kommer läsa de övriga två delarna i trilogin. Men det beror definitivt mer på att jag inte är så förtjust i läskiga böcker än på själva boken och utförandet. Hade jag gillat spänning hade jag alldeles säkert läst del två och tre.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).