Boktips: Och varje morgon blir vägen hem längre och längre

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre är en lång novell eller en kort roman av Fredrik Backman. Den handlar om farfar, som kämpar för att minnas, och hur han pratar med sitt barnbarn om vad det är som händer.

Jag tyckte om den här boken. Inte minst för att Fredrik Backman lämnar sitt vanliga bloggliknande språk. Istället vågar han låta språket och inte bara ämnet vara mer utlämnande och gripande.

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre.

Det här är en vacker och ömsint skildring av relationen mellan en farfar och hans barnbarn. De minns saker de gjort tillsammans, och farfadern minns också sin fru. Hans rädsla för att hjärnan lämnar jorden innan kroppen gör det beskrivs sorgligt men ändå på något sätt hoppfullt. Det är inte en nattsvart historia, även om den behandlar ett svårt och tungt ämne.

Texten i Och varje dag blir vägen hem längre och längre publicerades från början på Fredrik Backmans blogg, där han bad om donationer till Hjärnfonden om läsaren tyckte att novellen var värd det. Efter ett tag blev han övertalad att släppa den som bok istället och det betyder att fler läsare får ta del av texten och det tycker jag den är väl värd.

Köp boken hos Bokus (inbunden).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden).