Boktips: Bläckfisken: En vidunderlig kärlekshistoria

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

På femårskalaset häromsistens passade jag på att inventera bokhyllorna. Bland bytet jag fick låna hem fanns Bläckfisken: En vidunderlig kärlekshistoria av Christer Lundberg. Jag visste ingenting om varken den eller författaren, men jag tyckte att omslaget såg intressant ut. När jag slog upp den så visade det sig att Bläckfisken utspelar sig i Göteborg, och en del av Göteborg som jag faktiskt har någorlunda bra koll på geografiskt.

Bläckfisken: En vidunderlig kärlekshistoria.

Huvudpersonen i Bläckfisken: En vidunderlig kärlekshistoria är Jimmy. Han är 34 år gammal, bor hemma hos mamma och ägnar dagarna åt att spela datorspel. I alla fram till han får en praktikplats på Sjöfartsmuseet. Efter ett tag visar det sig att hans handläggare på arbetsförmedlingen har en speciell plan för Jimmy och hans praktikplats. Jimmy får, under ett visst mått av hot, en superhemlig extrauppgift. Efter det drar boken igång på riktigt… Vi serveras kärlek, spänning, drama, fantasy och diskbänksrealism om vartannat i en hisnande blandning.

Allt eftersom bokens historia vecklas ut växer Jimmys ansvar mer och mer, och han går från att vara en konstig enstöring till att bli en mer socialt anpassad individ. Vi får veta mer om hans barndom och uppväxt, och det kommer överraskning efter överraskning som han behöver reagera på och hantera.

Jag gillade verkligen Bläckfisken: En vidunderlig kärlekshistoria. Berättelsen håller ihop, trots att de olika genrerna spretar lite, och är inte hur långsökt som helst, även om den uppenbarligen är uppdiktad. Däremot tyckte jag inte att personerna kändes så speciellt trovärdiga, men det störde inte mig jättemycket heller å andra sidan. Miljöskildringarna är klockrena, och tillräckligt detaljerade för att man ska kunna följa med utan att ha rört sig själv i områdena.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).