Lägenhetsjakt och Maria himmelsfärd

Den här veckan inledde vi den seriösa jakten på en lägenhet att bo i. Vi letar förstås hus, men under tiden behöver vi ett temporärt boende. Efter vår upplevelse på Malta, där vi hittade huset efter ett par dagars jakt, och där alla bostäder är tillgängliga när de visas så var Cypern något av en överraskning. Här är det inte alls så att allt är tillgängligt just nu, utan det finns något slags framförhållning.

Den här veckan är dessutom en semestervecka, eftersom det är Assumption of Mary, det vill säga Maria himmelsfärdsdag, idag och allt är stängt. Det innebär också att lägenhetsinnehavarna är på semester och inte alls lätta att få tag i för att ordna visning, ens för mäklarna här.

Vi började med att ringa på några annonser på Bazaraki, Cyperns motsvarighet till Blocket. Där fick vi tag i en lägenhet, som vi tittade på. Den var lite gammal och en aning för dyr, plus att ägaren behövde sätta in AC i två av de tre sovrummen. Ägaren var väldigt trevlig och erbjöd sig att fixa det vi ville ha, men vi var ändå inte helt hundra. Så i tisdags gick vi till en mäklarfirma och pratade med en mäklare. Det första han berättade för oss var att det var svårt, och efter det kom han med ett par förslag som låg en bit över den budget vi hade gett honom. Vi blev inte överdrivet imponerade, och kände att vi saknade Bob, vår mäklare på Malta.

Så det blev till att fortsätta ringa på Bazaraki-annonser. Vi hittade ett penthouse med havsutsikt som vi var sugna på, men kvinnan som stod för den var svår att få tag i, och hon verkade också ha svårt att få till en visning. Till slut fick vi ändå se den, och den var helt ok, men en aning för dyr i förhållande till vad vi hade tänkt oss. Vi tittade också på en lägenhet med två sovrum istället, men konstaterade att den var lite liten och också lite dyr. Plus att ägaren var lite… märklig. Båda var dessutom uthyrda till slutet av augusti.

Så, när vi hittade den första lägenheten med nedsatt pris och att den var tillgänglig direkt så bestämde vi oss helt enkelt. Vi ringde upp ägaren, sa att vi ville ha ac i alla tre sovrummen, och att vi var nöjda med hans nya hyra. Han verkade mycket också nöjd, och sa att vi passade hans önskade profil perfekt. Så i morgon skriver vi förhoppningsvis kontrakt på 6 månader.

Vardagsrummet, från annonsen. Entré bakom halvväggen till höger.
Ett av sovrummen.
Härligt grönt kök från förr.

Slutsatserna av vår, ändå ganska korta, lägenhetsjakt på Cypern är:

  • Det krävs oftast lite mer framförhållning än på Malta. Lägenheterna är inte tillgängliga på dagen, utan snarare i början av nästa månad.
  • Priserna är lägre än på Malta, men ändå relativt höga. Tydligen är Limassol dyrast på hela Cypern.
  • Det är svårare att leta lägenhet utan en riktigt bra mäklare. På Malta har vi ett supertips för den som behöver, bara hör av er så förmedlar vi kontakt.

Nu håller vi tummarna för att vi ska få till kontraktet imorgon.