Boktips: En droppe midnatt

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

En droppe midnatt är debutboken från Jason Diakité, som också är känd som Timbuktu. Boken berättar om Jasons familj, hans relation till sin mamma och pappa, och tillbaka till svarta slavar på bomullsfälten, samt hur han reflekterar över händelser och saker han upplever.

En droppe midnatt.

I början av En droppe midnatt går Jason igenom den rasism han har utsatts för, och sin känsla av att inte höra hemma någonstans – han är inte vit, inte svart, inte svensk, inte amerikan, utan något mittemellan. Hur ska han hitta sig själv och kunna känna att han hör hemma någonstans?

Känslan av utanförskap gör att han börjar undersöka sin egen släkts historia. Han börjar med att prata med sin svarta pappa, och försöker få reda på mer om hur hans liv var och om andra släktingar på den sidan. Efter att ha sökt bakåt hamnar han på bomullsfälten i South Carolina under tidigt 1900-tal. För att verkligen förstå sin familj väljer Jason att åka till South Carolina, träffa sin släkt och se med egna ögon platserna där han släkt formades.

Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om En droppe midnatt. Jag får kanske konstatera att som vit svensk utanför den närmaste familjen har jag svårt att riktigt känna lika mycket som Jason gör för den historia han berättar. Men visst är det intressant att få en liten inblick i hur det är att gå genom världen och vara svart. Fast som helhet är min känsla för boken… njae. Den var säkert viktig för Jason att skriva, men inte riktigt lika viktig för mig att läsa.

Köp boken hos Bokus (kartonnage eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).