Limassol Wine Festival

För några dagar sedan gjorde vi en kvällsutflykt, hela familjen. Varje år i slutet av augusti går nämligen Limassol Wine Festival av stapeln, och det tyckte jag lät spännande och som ett bra tillfälle att få prova lite mer av de lokala vinerna. Festivalen hålls i parken vid Limassol Zoo, och den är öppen bara på kvällstid. Vi bor nästgårds, så det var några minuters promenad genom den ljumma och lite blåsiga septemberkvällen och så var vi där.

Välkommen på vinfestival!

Vi gick dit så tidigt som möjligt, eftersom vi också tänkte äta kvällsmat och fortfarande lever med de mer nordiska mattiderna. Inträdet kostade €5 för vuxna, och både Ettan och Tvåan räknades tydligen som barn så de kostade inget. När vi kom in på själva festivalområdet låg grillröken tät, det är ju trots allt Cypern vi är på. Vid en närmare koll på menyn så förstod Fredrik att han hade sett rätt på grillen – det var hela huvuden. Någon dag ska vi testa det också, men det var inte den här kvällen.

Här grillas det för fullt…
…bland annat fårskallar.

Istället köpte vi varsitt glas, och fick det fyllt i ett av vinstånden. I inträdet ingår fri påfyllning av vin, och det visade sig vara rejält fyllda glas som delades ut. Själva vinet var kallt, både det röda och det vita, men kanske inte direkt något högkvalitativt finvin. Därefter gick vi ett varv för att kolla vad som fanns.

Ett vinstånd, med stora tankar dolda bakom den gula bakgrunden.
Tack, tack, Limassol municipality.
Notera att förutom grekiska och engelska så är de flesta skyltar också på ryska.
Stoooooort glas! Eller åtminstone välfyllt.

Ettan kom snabbt på att han ville ha pizza. Det var inte vi vuxna sugna på, så barnen fick varsin pizzabit och vi satte oss för att låta dem äta. En bit ifrån bänken vi satt på såldes grillad majs, och det blev Ettan svårt sugen på. Och visst, det var ju festival, så grillad majs blev det också. Tvåan fick lära sig att gnaga på majskolven, och han gillade det också.

Ettan med pizza,
Tvåan fick också pizza.

Under tiden det gnagdes på majskolven passade jag på att ta en sväng in på ett område lite bakom det större festivalområdet. Här hade nämligen Limassols oenofiler sin provsmakning av flera mindre producenters viner. Jag testade ett vin som jag var sugen på, och några andra också. Inget var någon superfavorit, men de var åtminstone godkända. Dock blev jag inte jätteimpad av vinvännernas kunskaper, så jag tror nog snarare att det blir utflykter till vingårdar än ett medlemskap i föreningen.

Efter vinprovningen var det dags för mat för de stora. Innan festivalen började har vi varit i parken och lekt, och då sett vissa skyltar som satts upp i förväg. På en av dem stod det vad som enligt våra översättningsappar skulle vara ”herring”, det vill säga ”sill”. När vi passerade det ståndet var det mycket riktigt hela fiskar som grillades och serverades med bröd, typ limpa, smör och hela, små, gula lökar. Jag vågade dock inte testa, utan det blev en gyros med fläskkött innan vi snabbt smet hemåt för att lägga barnen och oss själva.