Boktips: Larma, släcka, rädda i Rosengädda

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Under sommaren läste jag serien om Rosengädda av Emma Hamberg. Larma, släcka, rädda i Rosengädda är del två i serien (här hittar du mina tips om del 1 och del 3).

I Larma, släcka, rädda i Rosengädda får vi träffa Jonny som är Rosengäddas brandman. Han trivs inte med livet och sig själv, efter att ha blivit förflyttad till det administrativa jobbet i Rosengädda efter ett misslyckat fystest. Tessan befinner sig i ett kaos där hela stationshuset behöver göras om och fixas till så att det kan bli restaurangen hon drömmer om.

Det stora godset Smörkulla i närheten av Rosengädda överges på vintern av sina ägare. Istället brukar en god vän till familjen passa huset under de mörkaste månaderna. Så också i år, och det visar sig att husvakten Rafael kan både det ena och det andra.

Rafael är bra på att lyssna på människor, och hjälpa dem att våga tro på sig själv. Han tar sig an både Tessan och Jonny, och hjälper dem en bra bit framåt längs vägen. Dock kör han inte med helt och hållet rent spel, vilket får förödande konsekvenser.

Under Rafaels ledning hittar både Tessan och Jonny sig själva, och de hjälps åt att renovera stationshuset även om de inte alltid förstår varandra under tiden. De kommer närmare och närmare varandra, och bestämmer sig för att vara en familj, om än inte ett kärlekspar.

Precis som övriga delar i serien om Rosengädda är det lätt att tycka om personerna i Larma, släcka, rädda i Rosengädda. Vi lär känna Tessan mer och mer, och personporträttet av Jonny är så träffsäkert att jag blir en aning irriterad på honom när han håller inne som mest. Historien med Rafael känns dock mindre intressant i än berättelserna och bifigurerna i de övriga böckerna, tycker jag.

Språket i böckerna är lättläst och har ett bra flyt. Det är lätt att läsa ”bara en sida till”, och allt som händer för berättelsen framåt. Härliga böcker för hängmattan, eller för en stund i soffan under en filt.

Köp boken hos Bokus (pocket).
Köp boken hos Amazon.se (pocket).