Boktips: Gräspojken

När jag lånade Bläckfisken av min svägerska frågade hon om jag hade läst Christer Lundbergs första bok, Gräspojken. Det hade jag inte, så jag fick med mig den också. Och tur var väl det, kan jag tycka såhär i efterhand.

Gräspojken är en riktigt rolig skröna. Den handlar om tolvåringen Kalle, som råkar odla en marijuanaplanta. Det blir startskottet för en lång rad mycket otroliga händelser under det följande året. Fast trots att händelserna är otroliga är de inte alldeles orealistiska, utan de skulle faktiskt kunna hända. I alla fall de flesta av dem.

Gräspojken.

Gräspojken är en riktig bladvändare, och jag är nyfiken på alla personerna i berättelsen. Det är lätt att komma de viktigaste personerna inpå livet, och de känns som riktiga människor. Möjligen skulle jag vilja veta lite mer om lillebror Björn, men det är nog kanske mest för att Christer Lundberg levandegör Kalle så bra.

Berättelsen som sådan är härligt skruvad. Vardagliga händelser, som sammantaget och tillskruvat ganska många varv, blir en radda händelser som involverar bland annat skateboard, sex, våldsamma turkar, en gangsterboss och rätt många kilo marijuana.

Det var roligt att upptäcka sambandet mellan Gräspojken och Bläckfisken, även om böckerna sinsemellan är ganska olika. Jag gillade båda, och kan lätt rekommendera dem till vem som helst.

Köp boken hos Bokus (pocket).