Jag provar kaffe

Jamen, sedär. Det lönade sig att leta i kaffehyllan på den stora matvaruaffären. För tänk, de hade faktiskt ett större sortiment. Jag köpte en fransk rostning och en italiensk, för att testa om någon av dem går att dricka, och vilken som i så fall är godast. Det fanns andra rostningar också, och även områdesspecifika blandningar, så det här var bara ett första urval.

Testdeltagare.

Jag inser nu när jag skriver det här att jag riskerar att låta som hon i Sällskapsresan: ”Finns det svenskt kaffe på hotellet?”. Nåja, jag ursäktar mig med att jag inte letar efter svenskt kaffe, utan gott kaffe. Det råkar bara vara så att måttstocken för det är ett svenskt kaffe, eftersom det är det jag är van vid. Och allt svenskt kaffe är ju inte gott, heller. Ah, well, tillbaka till provningen av Tesco-kaffet.

Den franska rostningen var först ut, och hade ett lite taskigt utgångsläge. Jag har nämligen Zoégas Intenzo i färskt smakminne. Den franska rostningen ger ett kaffe som är syrligare och inte riktigt lika fylligt, är mitt första intryck. Det blev också lite svagt, så nästa balja kommer göras starkare. Kaffet som helhet är ok, och går att dricka. Men det är nog inte det jag kommer längta efter när jag drömmer om en kopp kaffe.

Sedan var det dags för den italienska rostningen. Den ska vara lite svagare enligt siffrorna, men samtidigt ska den ha lite ”smoothness” (=fyllighet, antar jag), vilket ju var precis det jag saknade i den franska rostningen. Förväntningarna var höga. Och faktiskt, de flesta av dem infriades! Det här var ett gott kaffe! Fast trots att jag tog mer pulver än när jag testade den franska rostningen och dessutom lät det dra ganska länge innan jag tryckte det så blev det lite svagt. Ytterligare experiment kommer krävas innan den optimala mängden kaffepulver har utkristalliserats. Men den italienska rostningen kommer definitivt att införskaffas fler gånger.

Hurra, vi har en första vinnare! Och också: hurra, det finns gott kaffe på Cypern! Jag kommer förstås även att prova de andra rostningarna som verkar intressanta, eftersom Tesco verkar kunna göra vettigt kaffe.