Boktips: Wyrd Sisters

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Del 6 av böckerna om Terry Pratchetts Discworld heter Wyrd Sisters. Den handlar om de tre häxorna Nanny Ogg, Granny Weatherwax och Magrat Garlick. Magrat är den yngsta av dem, och hon försöker att få respekt frå de andra två samtidigt som hon gärna såg att de uppförde sig lite mer… häxlikt. En natt får de tre häxorna ett viktigt uppdrag som gör att de eventuellt, kanske, lite behöver lägga sig i politik, familjefejder och till och med tidens gång. Delarna jag har läst tidigare hittar du här: ett, två, tre, fyra, fem, fyrtio.

Förutom häxorna är Verence, tidigare kung, numera spöke, och hans son Tomjon, samt narren The Fool viktiga personer. Lord Felmet mördar kung Verence, men han hindras från att kröna sig till kung eftersom kungadömet Lancres krona försvinner, tillsammans med kung Verences son, samma natt som mordet sker. De tre häxorna får barnet och kronan i famnen under ett av sina möten. De lyckas därefter placera både barnet och kronan hos ett kringresande teatersällskap. Kronan dock i hemlighet, längst ner i en låda med rekvisita.

Wyrd Sisters.

Tiden går, och det visar sig att kungadömet i Lancre inte trivs med sin nya härskare Lord Felmet. Till och med själva jorden gör uppror, och det hamnar på häxornas bord att göra kungariket nöjt. Under alla märkliga händelser som inträffar uppstår även ljuv musik mellan Magrat och the Fool, och vi får veta mer om narr-skrået, utbildningen och om the Fool som person. Ja, och så om hur det är att vara en ung häxa med två mycket äldre kollegor i närheten.

Liksom de övriga böckerna om Discworld är det en njutning att läsa Wyrd Sisters. Den är skriven på ett underhållande och lättläst språk, och det är fullt med ordvitsar och små gömda skämt. Däremot tyckte jag inte att ämnet var så himla intressant i Wyrd Sisters. De tidigare delarna har varit mer spännande och gett en bättre bild av själva världen och samhället i Discworld, men det här känns mer som en fristående del som ändå handlar om invånare i Discworld.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).