Jullov i Sverige

Vi spenderade jullovet i Sverige, inhysta hos farmor och farfar. Det betyder high life för farmor och farfar, och en hel del avlastning för mig och Fredrik. Vi hjälptes åt med morgnarna som i början av lovet var tidiga, antagligen beroende på tidsskillnaden, med allt eftersom dagarna gick blev senare och senare.

Själva julafton är en traditionell tillställning, med julbordslunch följt av Kalle Anka och julklappsutdelning hos Fredriks lillebror med fru och två barn. Även storasyster med man och två barn deltar, liksom farmor och farfar. Jag och Fredrik hade funderat över vem som skulle köra hem från firandet och därmed fick hålla sig nykter, men det visade sig vara ett lätt beslut när vi väl kom till lunchen. Det fanns nämligen ingen grind för trappan, så årets jullunch var mer av ett vaktuppdrag, där vi först vaktade på Tvåan så att han åt som en människa, och sedan satt som trappgrindar i skift. Jag lyckades dock snika till mig öl till maten, så Fredrik körde till slut.

Morgondagis med farfar.

Alla barnen var mycket nöjda med sina julklappar, även om Tvåan inte öppnade klart sina klappar under själva julafton till Ettans stora frustration.

På annandagen åkte vi till mormor och morfar i Skåne, och hade där en andra julklappsutdelning. Även här blev barnen mycket nöjda. Ettan fick bland annat Rush Hour (reklamlänk) som jag hade blivit tipsad om och sedan tipsade vidare, och det blev verkligen en stor succé. Det är ett slags 15-spel med bilar som blockerar varandras väg och där man ska försöka få loss den röda bilen från spelplanen. Uppställningen av bilarna ges på ett kort, och det finns 40 kort med i lådan. Perfekt för att få kluriga barn att sitta och fundera på alldeles egen hand.

Eftersom vi skulle åka till Branäs och åka skidor över nyår passade vi på att fynda på mellandagsrean. Ettan fick nya pjäxor och en hjälm och så hade vi turen att hitta ett par schyssta skidor begagnat. Stavarna fick vi på köpet med skidorna. Vi köpte utrustning till honom eftersom det på Cypern finns en skidanläggning, så Ettan kommer åka en hel del skidor under vintermånaderna.

Nöjd skidåkare i (nästan) full mundering.

Under mellandagarna var det också en hel del fikatillfällen med både släkt och vänner. Det blir ju lätt så att det är många man vill hinna träffa, men tiden visar sig vara kort när man väl är i Sverige.

Jag hade planerat att äta sylta och stekt potatis, och gjort stor reklam för detta inför Ettan för att få honom att prova också. Det hanns dock inte med, så jag sparar det till sommarbesöket. Däremot åt jag och farfar lutfisk en dag, och det var lika gott som vanligt.