Lite mer om vårt hus

Vi har ju köpt hus nyss. Fast det känns inte så nyss för oss, förstås. Husjakten började så snart vi hade hittat en lägenhet att hyra, och huset som vi nu har köpt var faktiskt det tredje huset vi tittade på. De första två husen kände jag mer ”här skulle jag kunna bo”, men när vi kom till det här huset så var min känsla ”det här är ett hus som jag skulle kunna bo i, trivas med och vara stolt över”. Så några dagar efter visningen ringde vi mäklaren och lade ett bud. Det accepterades av säljarna efter bara ett par timmar.

Låååång infart.

Så… då trodde vi att det skulle gå fort. Men nej. Då började det dyka upp en massa saker, som till exempel att det fanns en tredje ägare till tomten, förutom paret som sålde till oss, och att delningsavtalet dem emellan inte var registrerat, och därmed inte skulle kunna övertas av oss. Ja, och så fortsatte det. Det dök upp grej efter grej som behövde redas ut och funderas över. Som tur är hade vi fått tag i en väldigt bra advokat som hjälpte oss med allt, och som verkligen gjorde ett fantastiskt jobb. Så efter drygt fyra månaders trassel, med ganska mycket nervositet, känslor och stress så blev det faktiskt klart att huset är vårt.

Där gömmer det sig. Det närmaste är vårt.
Taket på vårt hus, från övre delen av vår tomt.

Huset har tre sovrum, ett vardagsrum, ett kök med matplats och ett badrum med toalett i markplan. Källarplanet är oinrett, men där finns ett garage, ett mindre rum som används för redskap och ett rum där tvättmaskinen står.

De tidigare ägarna har inte bott här året runt, så det finns varken värmesystem, isolering eller AC. Tomten är på hela 3000 m2, och den är i terrasser i suterräng. De tidigare ägarna har nog varit ganska trädgårdsintresserade, för det finns massor med växter. Lavendel, citron, apelsin, granatäpple, oliver och mängder av rosmarinhäckar. Rosor, pelargoner, vindruvor, palmer, salvia och en massa annat som jag inte vet vad det är. Pool finns, men den behöver en ny lining.

Utsikt, med poolen.

Känslan nu efter två veckor här är att de tidigare ägarna antagligen har försökt sälja huset under ganska lång tid, och det märks att de inte har gett varken huset eller trädgården så mycket kärlek under den senaste tiden. För oss betyder det egentligen bara att det känns lättare att göra huset till vårt, även om det också betyder en massa arbete som behöver göras tidigare än vi trott.

Nästa steg i husfixningen är att bygga en vägg i garaget, istället för det gapande hålet där det inte sitter någon garageport. I samband med det ska vi också sätta in rutor i fönsterna i garaget, så att vi faktiskt kan använda rummet som verkstad och förvaring av våra saker. Efter det ska vi börja ta tag i fönsterbytet. Englasfönster i ett hus som står där det blir ner mot noll grader på nätterna hjälper inte alls huset att hålla temperaturen.