Boktips: Pottungen

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Direkt när jag hade läst ut Barnbruden av Anna Laestadius Larsson kastade jag mig över andra delen i trilogin – Pottungen. Även här är det de tre kvinnorna Charlotta, Sophie och Johanna, som Pottungen heter som står i handlingens centrum. Runt omkring de tre kvinnorna, vars öden vävs ihop på ibland oväntade sätt, utspelar sig det vi svenskar har lärt oss under historielektonerna om Gustav III och hans efterträdare.

I Pottungen får vi följa Johannas liv efter det att hon kastas ut från slottet i slutet av den första delen. Hon föder en oäkta son som hon uppfostrar så gott hon kan, och hon ser till att skapa ett liv för sig själv. Hon lyckas till och med träffa en välbärgad man som förälskar sig i hennes dådkraft och driftighet. Efter en viss tveksamhet går hon med på att gifta sig med honom, eftersom hon också är förälskad. Det visar sig dock att 1700-talets lagar som säger att gifta kvinnor står under sina mäns förmyndarskap utnyttjas mot henne, och Johanna tvingas återigen börja om från början.

Pottungen.

Under tiden Johanna lever sitt liv i staden fortgår livet även för Charlotta och Sophie i hovet. Sophie blir gift med en greve Piper, och föder honom en son. Charlotta försöker även hon frambringa en tronarvinge åt det svenska hovet, men det går inte som tänkt. Inte heller blir det bättre av att hennes make, hertig Karl, behandlar henne nedlåtande och är notoriskt otrogen.

Pottungen är en medryckande bok som det är svårt att lägga ifrån sig. Precis som i första delen är det intressant att se historien från en annan vinkel än den vi lärde oss i skolan. Skillnaden i förutsättningar mellan könen blir väldigt tydlig, och att fundera över hur det är i dag, gör att Pottungen är en väldigt intressant bok. Språket flyter lätt, och det känns som om sidorna bara flyger iväg när jag läser. Jag vill hela tiden veta mer om alla tre huvudpersonerna, och vad de tänker och vad som ska hända i stort.

Köp boken hos Bokus (pocket).
Köp boken på Amazon.se (pocket).