Boktips: Sirila gentlemän sökes

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Sirila gentlemän sökes är en bok som nog får klassas in som feelgood. Karin Brunk Holmqvist har skrivit en liten mysbok om ett par äldre damer som får livet radikalt förändrat. Den stora förändringen lockar fram nya sidor hos de båda damerna, som växer som människor på flera sätt under berättelsens gång.

Alma och Margit heter de två damerna. De bor i varsitt hus mittemot varandra och är 79 och 81 år gamla. Margit är änka, medan Alma har varit ogift hela sitt liv men bott ihop med sin bror medan han levde. Nu är de bästa väninnor och umgås varje dag. De påtar i sina trädgårdar, dricker kaffe och lever ett enkelt pensionärsliv på Österlen i Skåne.

Sirila gentlemän sökes.

Men så en dag framkommer det att kommunen ska bygga ett stugområde precis bredvid de båda damernas hus, och vägen ska dras över deras tomter. Tvångsinlösen väntar. Givetvis blir Alma och Margit förtvivlade över att bli av med sina hus. I utbyte lovas de bostäder i de nybyggda pensionärslägenhetshusen, som dock inte är färdigbyggda än. De båda damerna får flytta in och dela rum på ett äldreboende så länge.

Alma och Margit trivs bra med att dela rum, men tycker att äldreboendet är lite långtråkigt. De deltar i en datorkurs för att roa sig lite, och får också nys om nätdejting genom personalen. Det inspirerar dem till att sätta in en tidningsannons om ”sirila gentlemän” för att träffa två trevliga herrar. Väntan på svar är nästan olidlig, men det visar sig att de har haft en väldig tur. Samtidigt passar Alma på att dra i trådar och smida ränker, fast på ett väldigt harmlöst sätt, för att försöka rädda de båda husen undan demolering.

Sirila gentlemän sökes är en varm och mysig bok. Det är lätt att tycka om Alma och Margit, och deras vänskap beskrivs väldigt ömsint. Boendet de hamnar på verkar vara precis som man önskar att ett äldreboende ska vara, och deras äventyr i världen är rara. Om det är såhär det är att bli gammal kan jag definitivt tänka mig det. Även om jag förstås hade tänkt mig att dela även ålderdomen med Fredrik.

Köp boken hos Bokus (pocket).
Köp boken hos Amazon.se (pocket).