En måndag i Sverige

I måndags lyckades vi spendera nästan hela dagen i Sverige. I julas när vi var i Sverige passade jag och Fredrik på att beställa id-kort, så vi skulle kunna slippa ha med oss passen när vi behöver identifiera oss. De har varit klara ett tag och legat och väntat på oss på Sveriges ambassad i Nicosia, och nu var det dags att åka och hämta dem.

Det visade sig att för att komma till Sveriges ambassad så tar man motorvägen till Nicosia och följer den till den slutar, mitt inne i stan. Då är man vid ambassaden. Vi parkerade bilen och gick mot ambassaden, men plötsligt sa Fredrik att vi hade gått förbi den. Märkligt. Vi hade nämligen inte sett något alls som tydde på att vi var i närheten av ambassaden. Vi traskade tillbaka och letade runt byggnaderna i närheten, och ja, se! Där var den, den lilla lilla skylten som pekade in i en trång passage mellan två byggnader. Nr vi väl kom in i gränden fanns det minsann flaggor och grejer som visade att vi var på rätt ställe. Portugal hade för övrigt sin ambassad i samma byggnad.

Här är det!
Flaggor.

Upphämtningen av id-korten gick som det skulle, och vi traskade ut i solskenet igen.

Mamman och barnet vid ambassaden.

För när vi ändå var i Nicosia passade vi på att ta en sväng inom det andra Sverige, nämligen IKEA. Pust. Jag tror vi köpte hela affären. Åtminstone kändes det så. Speciellt för mig, som verkligen INTE gillar att shoppa. Jag hade förberett det hela med att skriva en lång lista på saker som vi skulle handla, vilken mer eller mindre godkändes av Fredrik i bilen på väg till varuhuset. Så nu har vi skaffat oss bland annat byråer, badrumsskåp, bokhyllor och några läslampor. Ja, och så köpte vi vår säng igen. För den vi hade i Sverige skulle vi ju inte behöva längre, bestämde jag då. Heh. Lite tyg blev det också, så nu blir det gardiner. De första någonsin i mina och Fredriks hem, tror jag nu när jag tänker efter. Vuxenpoäng?

Det som fick åka med i bilen hem.
Det blev lite fullt och packningen fick bli lite kreativ.

En störig grej med IKEA är att sortimentet inte är detsamma över hela världen. Alla produkter som finns i Sverige finns alltså inte här på Cypern. Jag hade hoppats att det skulle kunna gå att göra en specialbeställning, eftersom det ju ändå skeppas möbler hit från något slags hub i Europa, och att då lägga i några extra grejer kunde funkat. Men se nej, det går inte alls. Jag förstår det såklart ur ett affärsperspektiv, men så oerhört störigt att inte kunna köpa den superbekväma resårbottensängen Skotterud, eller för all del vilken som helst 105 cm bred resårbottensäng eller resårmadrass. *mutter* Tvåans rum är inte så stort, och med en 120 centimeter bred säng blir det inte så mycket kvar av det. Men vi kanske får se det som en del av vår integration i samhället, helt enkelt.