Boktips: Den sorglöse hemsamariten

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Den sorglöse hemsamariten är min första bekantskap med Mikael Bergstrands författarskap. Det här är första boken Mikael Bergstrand skriver efter det som kallas Indientrilogin, med Delhis vackraste händer som främsta namn.

Matz Zern är en notorisk kvinnotjusare som lever ur hand i mun. Han flyttade från Skåne till Stockholm och drömmer om det ljuva livet. Under tiden fram till dess lever han hos och av olika kvinnor som han träffar. När pengarna börjar tryta på allvar är det någon som berättar för honom att hemtjänsten är lätta pengar – bara att fika med gamlingarna och få lön för det.

Den sorglöse hemsamariten.

Sagt och gjort, den något arbetsskygge Matz söker, och får, jobb som hemsamarit på Reimersholme i Stockholm. Han upptäcker snart att det inte är ett riktigt lika lätt jobb som han tänkt sig, men samtidigt ger det också honom en hel del. Inte bara får han lön, utan han gör något som faktiskt känns viktigt och som något som påverkar andra människors liv.

Samtidigt letar Matz dock efter sitt stora genombrott. En kväll på krogen träffar han på Carina Carlsson, en litteraturstudent. Hon blir inte ett dugg imponerad av hans raggningsförsök, utan blir istället ihop med en kurskamrat. Carinas och Matz vägar korsas igen vid några tillfällen, med oväntade resultat.

Den sorglöse hemsamariten är en nutida skröna som utspelar sig under det glada 80-talet. Det är fullt med samtidsreferenser, bland annat träffar Matz Jacob Dahlin på krogen, vilket gör den till ett roligt tidsdokument för den som var med när det begav sig. Berättelsen är rar om än en aning ytlig och inget som direkt berör. Karaktärerna är bitvis ganska grovt tillyxade, men ibland, kanske främst bland gamlingarna Matz möter inom hemtjänsten, glimrar det till med några guldkorn. Som helhet är Den sorglöse hemsamariten ganska intetsägande. Boken fungerar som förströelse, men lämnar inte några djupare spår.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).