Funderingar inför köksrenovering

Nu när vi börjar komma i ordning allt mer känns det inte längre oöverstigligt att tänka på köksrenovering. Så då är det dags att ta tag i den planeringen. Den här gången, till skillnad mot mina tidigare köksrenoveringar, finns det utrymme för att göra en del förändringar, istället för att bara ”byta luckor”. Alltså behöver jag lite tid för att komma på de allra smartaste idéerna, och samtidigt få ett kök som faktiskt är gjort för hur vi använder det.

Det nuvarande köket är u-format, där den utstickande delen har tillkommit efter L-delen. Jag tror att vi kommer behålla U-formen, delvis för att vi gillar förvaring och delvis för att vi vill ha mycket arbetsyta. Idag finns ingen diskmaskin, men det ska vi sätta in en. Och så ska jag äntligen få min 90 centimeter breda lyxspis med två ugnar! Ja, alltså, lyxen är de två ugnarna som vi har behövt rätt länge. Det ska också bli lyxigt att ha en ordentlig köksfläkt istället för en som… drar luften rätt upp och sprutar ut den ovanför huvudet på matlagaren.

Jag tror att vi kommer satsa på att ha skåp hela vägen upp till tak på den delen av U-et som är mot en vägg. Återigen – vi gillar förvaring. Dessutom minskar det mängden äckel som måste städas bort från ovansidan av skåpen med jämna mellanrum. Eftersom spisen antagligen också kommer stå på den sidan kommer det inte bli en superkompakt känsla av skåpen.

Diskbänken vetter mot fönstret, och där får den stanna kvar. Diskmaskinen kommer stå bredvid. Jag letar efter tysta diskmaskiner, och kanske en 45 cm bred istället för fullbredd. Eventuellt kommer diskbänksdelen av köket förlängas lite, och skicka ut den sista den av U-et lite längre i matsalsdelen.

Är det någon som har fantastiska hack för köket, som jag bara inte får missa och som har gjort livet lättare, är det fritt fram att berätta om dem. Tysta köksmaskiner, sockelförvaring och lådor istället för hyllplan i bänkskåpen är redan med på den mentala listan, men något annat?

Sist men inte minst så letar jag efter någon form av glasförvaring för mina fantastiska vinglas. De har legat nedpackade sedan vi flyttade från Göteborg och det börjar ju bli många år nu, men nu när vi är på plats ska de få komma fram igen. De är för snygga för att gömma i ett skåp, så jag funderar på en öppen förvaring som rymmer dem. Kanske får de hänga i sina fötter, kanske får de stå i en hylla. Användas ska de, i alla fall! Som jag längtar efter det.

Ett svar på ”Funderingar inför köksrenovering”

  1. Niclas Kårlin skriver:

    En kompis har två diskmaskiner.

Kommentarer är stängda.