Torsdagskväll på Cypern

Idag har vi haft Ettan i skolan för sista dagen på en dryg vecka. Alla skolor på hela ön hålls nämligen stängda från och med imorgon och hela nästa vecka. Under den tiden kommer läget med spridningen av Coronaviruset på ön utvärderas, och så får vi se vilka ytterligare åtgärder som kommer vidtas. Imorgon kväll kommer presidenten att tala till folket om smittoläget, och då tror man att han kommer berätta om ytterligare åtgärder.

Förutom att skolorna stänger så har man förbud mot sammankomster med fler deltagare än 74 och screening med värmekameror på flygplatsen i Larnaca. Resande från högriskländer (bland annat Wuhan i Kina och Italien) ska isoleras under medicinsk övervakning i 14 dagar, resande från zon 2-länder ska isolera sig i 14 dagar, och ankommande fån zon 3-länder ska övervaka sitt hälsotillstånd och genast isolera sig och kontakta myndigheter vid symptom. Sverige ingår just nu i kategori 3, men kommer antagligen lyftas till kategori 2 i och med samhällsspridningen som verkar ha börjat nu.

Dessa åtgärder har alltså vidtagits sedan man hittade de två första fallen i måndags. Nu är det totalt 6 eller 7 bekräftade fall på södra sidan och två på norra.

Den heliga synoden, det vill säga grekisk-ortodoxa kyrkans högsta råd, här på ön har dock meddelat att Kristi kropp och blod inte kan sprida några virus, och att säga det är att häda. Alltså kan man motta nattvard utan risk för att bli sjuk. Detta har inte fått någon myndighet vågat säga mot officiellt, även om hälsoministern har sagt att ”som privatperson” avråder han från att ta nattvard under de rådande omständigheterna,

Vi i familjen mår i alla fall bra och har förberett oss så gott det går för att kunna stanna hemma genom att handla ordentligt med mat. Handsprit finns också, för eventuella besök i offentliga utrymmen eller ställen där andra människor kan tänkas vistas. Ettan och Tvåan var speciellt nöjda med dagens prepperinköp.

Kolla, JÄTTEMYCKET ketchup!

Jag tycker att ovissheten är det jobbigaste, men så är det väl kanske för de flesta. Det finns ju inget jag kan göra för att hantera det här, mer än att tvätta händerna och undvika folk. Jag är ju inte normalt sett speciellt oroad över de årliga influensautbrotten och har aldrig vaccinerat mig mot det. Så varför är jag så störd av Covid-19, då? Alldeles säkert så har medias rapportering av läget med det hela att göra. Givetvis är det bra att siffror rapporteras, och att det finns information om symptom och vilka åtgärder som ska vidtas för att hindra spridning. Men den ständiga mediarapporteringen skapar också en oro som kanske inte helt och fullt är befogad. Jag tror att det finns ett stort mörkertal utöver de rapporterade fallen, i hela världen, och därmed också att siffrorna över dödsfall och svårt sjuka ger en skev bild av hur den verkliga spridningen och sjukdomsbilden ser ut.

Nåväl. Det största problemet här i bergen just nu är att det regnar och blåser så att lamporna blinkar. Elen kommer ju i luftledningar hit, så vi blir nog förvånade allihop om vi inte får strömavbrott under kvällen eller natten. Det ska inte mojna förrän imorgon eftermiddag heller, men vi hoppas på det bästa fram till dess.

Ytterligare ett problem just precis nu är att det verkar regna över skidområdet högst upp på berget, så eventuellt var det så att skidsäsongen avslutades i söndags. Till Ettans stora förtvivlan, då. Undrar hur vi ska fördriva hela helgen i så fall.